
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 20 min
Glutenfria Kärleksmums Långpanna
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag är Elsa Lundström, och jag kommer från Småland, där vi älskar att baka och dela med oss av godsaker. Idag ska vi baka glutenfria kärleksmums i långpanna – en riktig klassiker som alltid väcker glada minnen från min barndom. Min mormor brukade alltid ha en plåt med dessa saftiga kakor redo till fikat, och jag har försökt återskapa den smaken så gott jag kan. Det är en del av den svenska fika-kulturen, vet du, att dela en kaka och ett gott kaffe med nära och kära. Om du letar efter andra underbara bakverk, kanske du vill prova mitt recept på kladdkaka med choklad?
Dessa glutenfria kärleksmums i långpanna är verkligen något speciellt. Jag har finjusterat receptet genom åren för att få den perfekta konsistensen – saftig, mjuk och inte alls smulig. Hemligheten ligger i kombinationen av xantangummi och psyllium, som hjälper till att binda smeten och ge den en härlig textur. Det är ett recept glutenfria kärleksmums i långpanna som jag är väldigt stolt över! Om du är nybörjare inom glutenfritt bakning, kolla in Silviakaka Lindas Bakskola för tips och tricks. Och om du gillar choklad, kanske du också vill prova en vit kladdkaka?
Jag älskar att experimentera med smaker och dekorationer. Att strö rosa kokosflingor över glasyren är ett litet knep jag lärt mig för att göra kakan extra festlig. Det är ju så roligt att piffa upp bakverken! Förutom kärleksmums i långpanna, så är glutenfri kladdkaka en annan favorit här hemma. Och om du vill ha en ännu enklare variant, så finns det ju alltid glutenfria pannkakor som är perfekta till frukost eller som ett snabbt mellanmål. Jag hoppas verkligen att du kommer att njuta av dessa glutenfria kärleksmums långpanna lika mycket som jag och min familj gör!
Det här receptet på glutenfria pannkakor är verkligen ett måste i varje kök. Det är så enkelt att göra och resultatet är alltid lika gott. Jag brukar servera dem med färska bär och en klick vispad grädde. Och om du vill ha en lite mer lyxig variant, så kan du prova att göra en Silviakaka med saffran. Det är en riktig smaksensation! Kom ihåg att fika är mer än bara mat – det är en stund att koppla av, umgås och njuta av livet. Och med dessa kärleksmums långpanna glutenfri blir fikat ännu lite bättre!
Ingredienser
Gör så här
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke.
Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver, xantangummi, psyllium, kakao och mjölmix i en bunke och vänd ner i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret och mjölken. Rör försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en liten långpanna eller form (min är 25x30 cm) klädd med bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna.
Smält smöret till glasyren i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser till glasyren direkt i kastrullen och rör till en slät massa.
Bred ut glasyren över kakan och strö över kokosflingor. (Jag färgar mina kokosflingor rosa genom att skaka kokosen tillsammans med några droppar röd hushållsfärg i en plastpåse.) Vänta tills glasyren stelnat och skär sedan kakan i rutor.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
