
Förberedelsetid: 40 min
Tillagningstid: 10 min
Lussekatt med Kesella
Beskrivning
Hej och varmt välkommen till mitt kök här i Småland! Det finns få saker som slår doften av nybakad lussekatt med kesella en krispig decembermorgon när snön ligger vit utanför fönstret. För mig är detta startskottet på julen. Jag minns hur min mormor alltid sa att man inte ska snåla med smöret, men mitt eget knep för att få bullarna sådär oemotståndligt mjuka är att baka mina lussekatter med just Kesella. Det gör dem otroligt saftiga och hållbara, perfekt för långa och mysiga fikastunder med nära och kära.
När du bakar detta lussekatter recept med kesella får du en deg som är smidig och lättarbetad, vilket gör bakningen till en ren fröjd. Medan degen jäser brukar jag passa på att förbereda annat gott till adventsfikat, kanske rör jag ihop en mjuk pepparkaka eller förbereder en sats fudge för att verkligen komma i stämning. Hemligheten med att lyckas med just lussekatter med kesella saftiga är att låta degen få tid på sig att jäsa och att inte använda för mycket mjöl vid utbakningen.
Detta recept på lussekatter med kesella ger en rejäl sats med bullar, vilket är tur eftersom de brukar gå åt i en rasande fart! De passar perfekt på julens gottebord bredvid andra klassiker som saffranskaka och spröda julkakor. Om du vill variera dig kan du använda samma fina deg till att göra saffransbullar med mandelmassa, men den klassiska S-formen är ändå min favorit. Hoppas det smakar och att du får en underbar bakdag!
Ingredienser
Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm blandningen till 37° (fingervarmt).
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet tills den löst sig. Tillsätt sedan resten av degspadet, Kesella och socker (eller vit sirap).
Stöt saffranet tillsammans med saltet i en mortel för att få fram maximal smak. Blanda ner detta i bunken tillsammans med nästan allt vetemjöl.
Knåda ihop degen kraftigt, antingen för hand eller i maskin, tills den känns smidig och släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i 30–40 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 lika stora delar och forma dem till längder. Dela därefter varje längd i ca 24 bitar.
Rulla bitarna till smala längder, cirka 25 cm långa. För att göra klassiska lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad.
Lägg de utbakade bröden på plåtar som antingen är smorda eller klädda med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ytterligare 30–40 minuter.
Sätt ugnen på 225°. När bröden jäst färdigt, tryck ner russin som garnering och pensla noggrant med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i 5–10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under en bakduk för att behålla saftigheten.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






