
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 15 min
Mockarutor
Beskrivning
Hej kära vänner! Det är jag, Elsa, som skriver till er från mitt lilla kök här i de småländska skogarna. Idag ska vi baka något som ligger mig oerhört varmt om hjärtat, nämligen mockarutor. För mig är doften av nybryggt kaffe blandat med smält smör och kakao själva definitionen av en lyckad fika. Jag minns så väl barndomens somrar när mormor dukade fram dessa i trädgården under de gamla äppelträden; det var alltid veckans absoluta höjdpunkt. Dessa rutor, som ibland även kallas för kärleksmums eller snoddas, är en verklig hörnsten i vår svenska fikakultur och de sprider en sådan omedelbar glädje och hemtrevnad i hela huset.
Detta är mitt absolut bästa mockarutor recept som jag har vårdat ömt och finjusterat genom åren. Målet är alltid att få dem sådär oemotståndligt mockarutor saftiga och höga, precis som en riktigt fin saftig sockerkaka, fast med den djupa, rika smaken av choklad. Hemligheten ligger i att ha tålamod och vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Glasyren, med sin tydliga karaktär av starkt kaffe, påminner lite om den goda smaken i klassiska chokladbollar, vilket gör att det fullkomligt vattnas i munnen bara man tänker på det.
Att baka mockarutor långpanna är dessutom otroligt praktiskt, särskilt när man väntar storfrämmande eller vill fylla frysen inför spontana besök. Det är precis lika smidigt som att svänga ihop en god Silviakaka i långpanna eller varför inte en sats vaniljhjärtan i långpanna när man ändå är igång. Om du, liksom jag, är en riktig chokladälskare kan du variera fikastunden med en kladdig kladdkaka eller en mustig chokladkaka, men det är något alldeles visst med den klassiska mockarutan och dess snövita täcke av kokos. Sätt på kaffet, ta fram din bästa bunke och låt oss baka lite kärlek!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C. Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant. Smörj den med smör och bröa med ströbröd eller kokosflingor, alternativt klä formen med bakplåtspapper.
Smält 150 g smör i en kastrull och låt det svalna något.
Knäck äggen i en bunke och häll i strösockret. Vispa blandningen med elvisp tills den blir riktigt ljusgul och pösig.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao i äggsmeten. Sikta gärna kakaon om den är klumpig. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Häll i mjölken och det smälta smöret. Tillsätt vetemjölet (mät upp noga genom att hälla upp det i måttet eller väga det, gräv inte i påsen). Rör ihop till en slät smet med slev eller elvisp på lägsta hastighet – överarbeta inte smeten.
Häll smeten i långpannan och bred ut den till ett jämnt lager.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 10-15 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är torr. Låt den svalna under en bakhandduk.
Gör glasyren medan kakan svalnar: Smält 50 g smör i en kastrull. Ta av från plattan och rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Vispa till en slät och blank glasyr.
Justera konsistensen om det behövs; tillsätt några droppar kaffe/vatten om den är för tjock, eller mer florsocker om den är för tunn. Den ska vara bredbar.
Bred glasyren över kakan (det går bra oavsett om kakan är varm eller kall). Strö genast över rikligt med kokosflingor.
Låt glasyren stelna helt innan du skär kakan i fina fyrkantiga rutor. Förvara i burk eller frys in.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






