
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 40 min
Chokladkaka
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Jag har bakat sedan jag var liten flicka, och det finns få saker som ger mig lika mycket glädje som att dela med mig av mina recept. Den här chokladkaka är en riktig klassiker, en av de första kakor jag lärde mig baka av min mamma. Det är en enkel chokladkaka recept som alltid blir uppskattad, speciellt under en mysig fika.
Den här chokladkaka är inte bara enkel att göra, den är också otroligt god. Den djupa chokladsmaken, förstärkt av en nypa salt, är helt oemotståndlig. Om du letar efter en chokladkakor recept som är perfekt för alla tillfällen, så har du hittat rätt! Jag brukar servera den här kakan med en kopp varm chokladsås, eller kanske en klick vispad grädde. För en extra lyxig touch, prova att dekorera den med färska bär. Om du gillar att baka i långpanna, kolla in mitt recept för chokladkaka i långpanna. Det är ett annat favoritrecept i familjen!
Den här kakan är perfekt att baka när du vill ha något snabbt och enkelt, men ändå riktigt gott. Den är också ett utmärkt alternativ till mer komplicerade bakverk, som till exempel en prinsesstarta eller en tiramisu. För en ännu mer chokladig upplevelse, prova att tillsätta lite hackad choklad i smeten. Om du är sugen på något annat sött, kanske en kolasnittar skulle passa? Eller varför inte en kladdig kladdkaka för den riktigt chokladberoende!
Jag hoppas att du kommer att njuta av den här chokladkaka långpanna lika mycket som min familj och jag gör. Kom ihåg att bakning handlar om att ha kul och experimentera. Var inte rädd för att anpassa receptet efter din egen smak. Och glöm inte, en riktigt bra fika kräver mer än bara en god kaka – det kräver också gott sällskap och en stunds avkoppling. Kolla gärna in mina andra recept på smakakor eller kanske en vaniljbullar för att komplettera din fika!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Smöra en bakform, ca 2 liter eller 24 cm i diameter (för 1 kaka).
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölken. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, salt, vaniljsocker och bakpulver och rör ner i äggsmeten tillsammans med smör- och mjölkblandningen. Häll smeten i formen.
Grädda kakan genast, i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Då ska stickan vara torr.
Låt kakan svalna en stund i formen.
Vänd kakan upp och ner på ett fat.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
