Vaniljhjärtan i Långpanna

Förberedelsetid: 20 min

Tillagningstid: 30 min

Portioner:42

Vaniljhjärtan i Långpanna

Beskrivning

Hej kära vänner! Välkomna in i mitt kök i Småland. Idag ska vi baka något som ligger mig extra varmt om hjärtat – Vaniljhjärtan! Men vi glömmer de där pilliga små formarna för en stund. Detta är mitt bästa recept på vaniljhjärtan i långpanna, en helt underbar genväg som ger dig all den ljuvliga smaken men för hela tjocka släkten. Tänk er en mör, smulig botten, en krämig och len fyllning som påminner om den bästa vaniljkrämen, och ett knäckigt täcke på toppen. Det är som en korsning mellan en smulpaj och den mest delikata tårta du kan tänka dig, perfekt för en riktig svensk fika.

Jag minns hur mormor stod och kämpade med de små hjärtformarna, och visst blir de fina, men ibland vill man bara ha mycket av det goda, snabbt! Denna version, vaniljhjärtan i långpanna, är precis det. Den är lika enkel att svänga ihop som en klassisk kladdkaka eller en saftig Silviakaka, vilket gör den till en favorit när man får oväntat besök. Den krämiga fyllningen med både kesella och crème fraîche blir så otroligt god, nästan som fyllningen i en fin cheesecake. Detta recept påminner om de man kan hitta i gamla nummer av Hemmets Veckotidning, en riktig svensk klassiker i ny, praktisk tappning, precis som min kladdkaka i långpanna.

Det fina med att baka i långpanna är att det är så lätt att variera. Prova att göra vaniljhjärtan i långpanna med hallon genom att strö över några färska eller frysta hallon i fyllningen innan du smular över topplagret. Syran från bären blir en fantastisk kontrast till den söta vaniljen, lite som i en ljuvlig hallonpaj eller mina favoriter, hallongrottor. Om du vill experimentera vidare kan du byta ut hallonen mot blåbär för en variant som påminner om en blåbärspaj. Precis som med en enkel äppelkaka är möjligheterna oändliga!

När kakan är färdiggräddad och har svalnat, är det dags för det roligaste. Att skära den i rutor är det enklaste, men om du vill få den där klassiska känslan kan du ta dig tid att stansa ut hjärtan, precis som jag brukar göra för speciella tillfällen. Det blir som små hjärtan småkakor, fast mycket saftigare. Servera dem precis som de är, pudrade med lite florsocker, till en kopp kaffe. Det är fika-perfektion, lika älskad av både barn och vuxna som en hembakad kardemummabulle eller en klassisk morotskaka. Hoppas det ska smaka!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en långpanna som mäter cirka 30 x 40 cm.

2.

Börja med mördegen. Arbeta ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare tills det blir en smulig deg. Om din matberedare är liten kan du med fördel dela degen och köra den i två omgångar.

3.

Ta hälften av mördegen och tryck ut den jämnt i botten på din förberedda långpanna. Ställ resten av smuldegen åt sidan.

4.

Förbered fyllningen. Rör ihop Kesella, crème fraîche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en slät smet.

5.

Häll fyllningen över mördegsbotten i långpannan. Fördela sedan resten av smuldegen jämnt över fyllningen.

6.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills kakan har fått en fin gyllene färg och fyllningen har stannat.

7.

Låt kakan svalna helt i formen. För en extra fin touch kan du stansa eller klippa ut hjärtan och pudra över florsocker innan servering. Det är lite pilligt men blir så vackert!

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]