Mördeg Småkakor

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:50

Mördeg Småkakor

Beskrivning

Åh, välkommen till mitt kök! Jag är Elsa Lundström, och jag kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Här i Småland bakar vi mycket, och inget slår en stund med en kopp kaffe och nybakade mördegskakor. Det är själva sinnebilden av 'fika' för mig – en paus i vardagen, en chans att umgås och njuta. Denna mördeg, eller mördegskakor som vi kallar dem, är ett grundrecept på mördeg till småkakor som min mormor lärde mig. Hon hade alltid en burk med småkakor mördeg redo för oväntade gäster!

Det här receptet på mördeg småkakor är verkligen mångsidigt. Du kan variera fyllningen och garneringen i oändlighet! Vill du ha något riktigt festligt, prova att göra färggranna småkakor. Eller varför inte klassiska danska småkakor? Om du älskar choklad, så är smakakor med choklad ett måste! Och för de som föredrar en lite segare konsistens, kolla in sega småkakor. Det är verkligen ett småkaka mördeg recept som du kan anpassa efter smak.

Det bästa av allt är att degen är så enkel att göra. Det är ett perfekt grundrecept på mördeg till småkakor för nybörjare. Och om du har bråttom, kan du frysa in degen och ta fram när du behöver den. Jag brukar alltid dubblera receptet och ha en extra sats i frysen. Då är det lätt att bjuda på hembakade småkakor när barnbarnen kommer på besök. För mer inspiration, ta en titt på alla våra småkaksrecept. Om du vill ha en annan typ av kaka, kanske en morotskaka skulle passa?

Och glöm inte att småkaka mördeg sked är ett bra sätt att testa om degen har rätt konsistens – den ska vara smidig och inte klibba. Det här receptet är verkligen en del av min barndom och jag hoppas att det blir en del av din också! Njut av din fika!

Ingredienser

Gör så här

1.

Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min.

2.

Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft och baka ut degen till: Syltkakor: Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka och lägg en tesked sylt i gropen. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

3.

Brysselkex: Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl ca 1 tim. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 8 min.

4.

Finska Pinnar: Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg dem tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker. Skär längderna i 4 cm långa bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

5.

Uppåkrakakor: Kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut kakor med mått, 6 cm i diameter. Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg dem på en plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]