
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 8 min
Pepparkakor Recept
Beskrivning
Hej och varmt välkomna in i mitt kök! Det finns få saker som sprider sådan hemtrevnad och julstämning som doften av kryddnejlika, ingefära och kanel. För mig här i Småland är baket av pepparkakor en helig tradition, startskottet för hela advent. Detta är mitt absolut bästa pepparkakor recept, en kär gammal skatt som ger sådär fantastiskt spröda och kryddiga kakor som man minns från barndomen. Det är något visst med att stå där vid köksbänken, kanske med en nybakad lussekatt i handen, och känna hur julfriden sänker sig.
Detta är ett pepparkakor gammalt recept där vi skållar kryddorna med det heta sockret, vilket lockar fram smakerna på ett alldeles särskilt vis. Kom ihåg att tålamod är en bagares bästa vän; degen behöver vila kallt, helst över natten. Medan du väntar kan du passa på att förbereda annat gott till glöggminglet, kanske koka lite kola eller varför inte en sats chokladtryffel. När degen väl fått vila är den otroligt smidig att arbeta med, vilket gör detta till ett utmärkt recept pepparkakor att baka tillsammans med barn eller barnbarn.
Om du, precis som jag, älskar smaken av pepparkaka men vill variera dig, så är detta recept en perfekt bas. Blir det mot förmodan några kakor över kan de krossas och användas som botten i en ljuvlig pepparkaks-cheesecake till nyårsdesserten. Många frågar mig också efter mjuk pepparkaka recept, och även om dessa är hårda och knapriga, så passar de utmärkt på samma kakfat som en saftig mjuk pepparkaka eller kanske några saffransbullar.
Förvara dina små mästerverk i en fin plåtburk i rumstemperatur så håller de sig krispiga hela julen. Det är just enkelheten och den rika smaken som gör att jag ständigt återkommer till detta som mitt favorit recept mjuk pepparkaka (om man nu bakar den mjuka varianten bredvid!) och dessa klassiska hjärtan. Glöm inte att duka fram dem tillsammans med andra favoriter som julkakor och knäckiga småkakor för en fulländad fika. Lycka till med baket!
Ingredienser
Gör så här
Blanda farinsocker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp blandningen.
Lägg i matfettet och låt det smälta i den heta sockerblandningen. Tillsätt därefter kanel, ingefära och kryddnejlika.
Låt massan kallna helt utan omrörning.
Rör i bikarbonat och mjöl i den kalla smeten.
Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt (gärna i kylskåp) till nästa dag för att smakerna ska mogna och degen bli lätthanterlig.
Sätt ugnen på 175°C.
Arbeta degen smidig på mjölat bord. Tips: Baka en provkaka för att se om degen håller måttet. Om kakan flyter ut för mycket, arbeta in lite mer mjöl i degen.
Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 6-8 minuter tills de fått fin färg.
Låt kakorna svalna på plåten så de blir spröda. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






