Chokladtryffel

Förberedelsetid: 20 min

Tillagningstid: 1H

Portioner:25

Chokladtryffel

Beskrivning

Hej kära vänner! Elsa här från ett, just nu, ganska grått och regnigt Småland. Men vet ni vad som lyser upp vilken mörk eftermiddag som helst? Jo, en riktigt god kopp kaffe och hemmagjord chokladtryffel. Det är något visst med att stå i köket och känna doften av smält choklad sprida sig, det väcker så många fina minnen från barndomens julförberedelser. Denna lilla godbit är len, mäktig och alldeles underbar att duka fram på ett vackert fat, kanske bredvid en klassisk mjuk pepparkaka när gästerna kommer.

Detta chokladtryffel recept är otroligt tacksamt eftersom det kräver så få ingredienser men smakar som lyxig konfekt från en finare chokladbutik. I grunden är det en klassisk ganache, och även om jag älskar att baka större verk som en saftig prinsesstårta eller en krämig frozen cheesecake, så är det ofta de små sötsakerna som uppskattas mest till kaffet. Om du vill variera dig kan du byta ut den mörka chokladen för att göra en sötare vit chokladtryffel, men personligen tycker jag att en mörk chokladtryffel passar bäst för att bryta av mot sötman.

Ett litet tips från mig är att strö lite flingsalt på toppen innan servering för att skapa en ljuvlig chokladtryffel havssalt. Sältan lyfter chokladsmaken på samma magiska sätt som i mina kolasnittar eller när man kokar egen fudge. Medan tryffelsmeten stelnar i kylen – vilket tar ungefär lika lång tid som att svänga ihop en kladdig kladdkaka om du, liksom jag, har svårt att vänta – kan du förbereda kakaon att rulla dem i. Dessa tryfflar är dessutom perfekta att ge bort i present, kanske tillsammans med en påse nybakade lussekatter eller en burk hemmagjord kolasås.

Att göra eget godis behöver inte vara krångligt. Det handlar om bra råvaror och lite tålamod. Dessa passar lika bra till adventsfikat bredvid en saffranskaka som till nyårskaffet efter en god middag, kanske serverade tillsammans med en elegant pannacotta. Hoppas ni tycker om dem lika mycket som jag gör!

Ingredienser

Gör så här

1.

Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar.

2.

Koka upp grädde, smör och salt i en kastrull.

3.

Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Låt stå någon minut och rör sedan smeten jämn och blank.

4.

Häll upp i en skål eller form och låt svalna i kylen ca 1 timme.

5.

Forma chokladsmeten till runda bollar. Rulla bollarna i kakao.

6.

Förvara tryfflarna i kylen.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]