Pepparkakscheesecake

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 4H30 min

Portioner:10

Pepparkakscheesecake

Beskrivning

Hej kära vänner och välkomna in i värmen i mitt lilla kök här i Småland! När doften av kanel, ingefära och nejlika börjar sprida sig i huset, då vet man att julen är nära. För mig är den doften lika självklar som doften av nybakade lussekatter eller en saffranskaka. Den här pepparkakscheesecaken är en av mina absoluta favoriter att förbereda inför julens alla fikastunder. Den kombinerar det bästa av två världar: den kryddiga, krispiga botten av pepparkakor och en len, drömmig fyllning som smälter i munnen. Det är en riktig hyllning till våra svenska smaker, precis som en klassisk Silviakaka eller en saftig morotskaka.

Detta är ett fantastiskt recept på en `cheesecake med pepparkaka` som är både enkel att göra och otroligt imponerande. Till skillnad från en mer komplicerad prinsesstårta eller delikata biskvier, så kräver denna ingen ugn! Det är en `snabb cheesecake pepparkaka` i den meningen att den är snabb att röra ihop, sedan sköter frysen resten av jobbet. Det är den perfekta efterrätten att ha redo i frysen, lite som min andra favorit, en frozen cheesecake med andra smaker. Perfekt när man får oväntat besök eller som en storslagen nyårsdessert.

Denna `cheesecake pepparkaka` är en given succé på julbordets dessertdel, bredvid skålar med brända mandlar och hemmagjord fudge. För att göra den extra festlig och ge en vacker syrlighet som balanserar sötman, brukar jag servera min `cheesecake lingon pepparkaka` med rårörda lingon på toppen. Det blir en så vacker kontrast i både färg och smak! Det påminner lite om hur lingon passar så bra till en mjuk pepparkaka. Om du älskar kombinationen av frukt och kaka, måste du också prova en klassisk äppelpaj eller en somrig rabarberpaj.

Grunden till denna underbara tårta är en enkel men genialisk botten av krossade pepparkakor och smör, liknande en pajdeg för en typisk cheesecake. Fyllningen är en luftig dröm av färskost, vispad grädde och ägg. Inget krångel, bara rena smaker. Det är en dessert som känns både lyxig och hemlagad på samma gång. Mycket enklare än att spritsa maräng till en pavlova, men precis lika uppskattad av gästerna. Och om du har pepparkakor över, varför inte prova att baka några småkakor med pepparkakskrydda?

Ingredienser

Gör så här

1.

Mixa pepparkakorna till smulor i en matberedare eller mixer. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulet.

2.

Tryck ut smulet i botten på en springform, ca 26 cm. Ställ åt sidan.

3.

Knäck äggen och sätt gulorna i en skål och vitorna i en annan.

4.

Vispa äggvitorna till ett fast skum.

5.

Vispa äggulorna med sockret och vaniljsocker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt färskost och rör ihop till en smet.

6.

Rör ihop vispad äggvita med den vispade grädden, blanda sedan ned färskostblandningen och rör om försiktigt tills du har en jämn smet. Häll ut smeten över kaksmulet i springformen.

7.

Frys cheesecaken i minst 4 timmar, gärna över natten. Ta fram cheesecaken ca 15 minuter innan servering och dekorera gärna med lite pepparkakssmul eller pepparkakor.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]