
Förberedelsetid: 40 min
Tillagningstid: 60 min
Pumpapaj
Beskrivning
Hej och varmt välkommen in i mitt kök! Det finns få saker som värmer en höstfrusen själ lika bra som doften av hembakat, och just nu är det en klassisk pumpapaj som står på menyn. Även om detta bakverk har sina rötter i USA, har vi här i Småland verkligen tagit det till våra hjärtan. För mig handlar det om att samla familjen, tända ljus och njuta av en riktigt god fika. Denna paj är speciell – botten har en härlig textur av havregryn som påminner lite om en lyxig smulpaj, men fyllningen är len som sammet. Det är en perfekt blandning av tradition och nya smaker.
Att baka ett eget pumpapaj recept från grunden kräver lite tid och kärlek, men resultatet är oslagbart. Fyllningen görs på riktig pumpa som får koka mjuk tillsammans med stjärnanis och kanelstång, vilket ger en djupare smak än vanlig burkpumpa. Kryddningen med ingefära och kanel för tankarna till en saftig mjuk pepparkaka, men i en krämigare form. Det är viktigt att du arbetar snabbt med din pajdeg och låter den vila kallt, precis som när man gör vaniljhjärtan, för att få den där perfekt frasiga kanten.
Detta recept på pumpapaj är en given succé till Halloween eller Thanksgiving, men fungerar lika bra som en lyxig efterrätt till söndagsmiddagen. Även om vissa undrar över begreppet pumpapaj matpaj, så är detta en ren dessertdröm. Servera den gärna kylskåpskall med en klick lättvispad grädde eller varför inte en kula hemmagjord glass? Om du vill duka upp ett stort dessertbord kan du matcha pajen med andra höstfavoriter som en äppelpaj med havregryn eller kanske några roliga småkakor till Halloween för barnen. Hoppas det smakar!
Ingredienser
glass eller lättvispad grädde till servering
Gör så här
Skär smöret i tärningar. Blanda smör och alla torra ingredienser (vetemjöl, havregryn, strösocker, salt) till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla ut degen tunt mellan två mjölade bakplåtspapper. Klä en pajform ca 35 x 11 cm eller ca 27 cm i diameter (för 6-8 bitar) med degen och skär bort överflödig deg. Nagga botten med en gaffel. Låt vila i kylen ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Sänk därefter temperaturen till 175°C.
Fyllning: Skär pumpan i mindre bitar och lägg i en kastrull med stjärnanis och kanelstång. Fyll med vatten så det täcker och koka tills pumpan är mjuk, vilket tar ca 20 minuter. Häll av i ett durkslag och låt rinna av ordentligt.
Plocka bort stjärnanis och kanelstång, lägg pumpan i en bunke och mixa den slät.
Vispa ägg, rörsocker och farinsocker poröst några minuter med elvisp. Vispa ner pumpapurén, malen kanel, ingefära, majsstärkelse och salt. Blanda ner vispgrädde och mjölk och rör till en jämn smet.
Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i 45–50 minuter eller tills fyllningen har stannat. Låt svalna helt innan servering.
Till servering: Pudra gärna pajen med kanel och servera med lättvispad grädde eller glass.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






