Småkakor Brysselkex

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 8 min

Portioner:50

Småkakor Brysselkex

Beskrivning

Åh, Brysselkex! Dessa små, färgglada smakakor väcker så många barndomsminnen till liv här i Småland. Jag minns hur min mormor alltid hade en burk full med dem redo till fikat, och doften av smör och vaniljsocker fyllde hela huset. Det är verkligen en klassiker som hör hemma på varje svenskt fikabord. Om du letar efter andra härliga smakakor, så kanske du vill prova dessa smakakor med Nutella, de är lika populära hos barnen!

Dessa småkakor, eller Brysselkex som vi kallar dem, är perfekta att baka inför helgen eller när du vill ha något sött till kaffet. De är inte bara otroligt goda, utan också så fina med sin röda kant. Det är en enkel smakaka som inte kräver några speciella kunskaper, men resultatet är imponerande. För en annan variant av klassiska kakor, ta en titt på danska smakakor. Att baka är för mig en kärleksakt, och att dela dessa småkakor med familj och vänner är det bästa jag vet. Om du gillar att experimentera med smaker, så kanske smakakor med mandelmassa kan vara något för dig.

Det är viktigt att låta degen vila ordentligt i kylen, det gör den lättare att hantera och ger ett bättre resultat. Och glöm inte att färga sockret med hushållsfärg – det är den röda kanten som gör Brysselkex till just Brysselkex! För dig som vill ha en glutenfri variant, kolla in glutenfria smakakor. Jag brukar också variera genom att göra smakakor med dadlar, de är både nyttiga och goda. Och om du vill ha en riktigt lyxig fika, så passa på att baka karleksmums!

Brysselkex är verkligen en symbol för svensk fika, och jag hoppas att du kommer att njuta av att baka och äta dem lika mycket som jag gör. Kanske vill du också prova att göra smakakor med lakrits för en spännande smakkombination. Och glöm inte att kolla in alla våra andra smakakor recept för ännu mer inspiration!

Ingredienser

Gör så här

1.

Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min.

2.

Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.

3.

Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl ca 1 tim.

4.

Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 8 min.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]