
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 20 min
småkakor med äppelmos
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Här i Småland är vi väldigt förtjusta i att baka, och inget slår en stunds fika med nybakade småkakor med äppelmos. Det påminner mig om min mormor, som alltid hade en burk med hembakade kakor redo. Hon lärde mig allt jag vet om bakning, och jag delar gärna med mig av hennes recept och mina egna variationer här på silviakaka.se.
Dessa småkakor med äppelmos, eller äppelgrottor som vi kallar dem, är en riktig klassiker. De är perfekta att servera till kaffet, teet eller bara som en liten sötsak till vardags. Jag älskar att göra dem när äppelsäsongen är som bäst, då äpplena är som allra godast. Om du letar efter andra härliga smakakor recept, så kanske du vill prova mina smakakor med äpple eller kanske de klassiska gammaldags smakakor? Och om du vill ha något lite annorlunda, så rekommenderar jag att du kikar på smakakor med mandelmassa.
Receptet är enkelt och rakt på sak, men resultatet är en mjuk och smörig kaka med en härlig fyllning av äppelsylt. Jag använder alltid hemgjord äppelsylt, men du kan givetvis använda köpt om du vill spara tid. För en glutenfri variant, byt ut vetemjölet mot glutenfria smakakor mix. Vill du ha en vegansk version? Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin. Det finns så många möjligheter att anpassa receptet efter dina egna önskemål! Och glöm inte att kolla in mina andra favoriter, som karleksmums och kladdkaka recept.
Att baka småkakor med äppelmos är mer än bara ett recept för mig; det är en tradition, ett sätt att skapa minnen och dela med mig av glädje. Jag hoppas att du kommer att njuta av dessa kakor lika mycket som jag och min familj gör. Och kom ihåg, det viktigaste är att ha kul i köket! Kanske vill du också testa att göra smakakor kanel och socker eller smakakor med daim?
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till sylten.
Koka upp sylten och dra några varv med stavmixer för att få den helt slät. Sylten behöver koka i 3-5 minuter under omrörning.
Sila sylten genom en finmaskig sil och häll upp sylten i en ren glasburk. Låt svalna helt och hållet i kylskåpet.
Under tiden kan du göra degen. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda äppelgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt äppelgrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
