Småkakor med Rabarber

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 15 min

Portioner:24

Småkakor med Rabarber

Beskrivning

Åh, dessa småkakor med rabarber! Jag minns hur min mormor alltid bakade rabarberpaj när jag var liten, och doften fyllde hela huset. Det är en doft som alltid för mig tillbaka till somrarna i Småland. Dessa småkakor med rabarber är lite som en minipaj, fast i smidig kakform. Perfekt till fikat, såklart! Om du älskar klassiska svenska bakverk, kanske du också vill prova mina lussebullar, de är en annan favorit här hemma.

Dessa sega kolasnittar fyllda med rabarber är verkligen en smaksensation. Kombinationen av det söta och syrliga är helt underbar. Jag brukar använda fryst rabarber när det inte är säsong, men färsk rabarber är naturligtvis ännu bättre. Om du letar efter andra varianter av småkakor, så har jag massor av recept! Kolla in mina smakakorrecept för inspiration. Och om du gillar kolasmak, så kanske smakakor med kola kan vara något för dig.

Att baka småkakor med rabarber är inte alls svårt, och det är ett perfekt projekt att göra tillsammans med barnen. Det är ett bra sätt att lära dem om bakning och att skapa fina minnen. För mer inspiration till bakning med barn, ta en titt på smakakor för barn. Och om du vill ha en glutenfri variant, så har jag även glutenfria smakakor.

Jag hoppas verkligen att du kommer att njuta av dessa småkakor med rabarber lika mycket som jag och min familj gör. De är perfekta till en kopp kaffe eller te, och de är alltid ett välkommet inslag på fikat. Glöm inte att kolla in mina andra recept på smakakor med mandelmassa eller kanske chokladsmakakor för ännu mer variation! Och för alla som älskar en riktigt kladdig kaka, rekommenderar jag kladdkaka.

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.

2.

Lägg tärnade rabarber, vatten och syltsocker i en kastrull. Koka upp tills rabarbern mjuknat och sockerkristallerna smält. Sila bort vätskan.

3.

Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke.

4.

Ha sedan i vetemjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.

5.

Rulla degen till två längder, lägg på en plåt med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum. Gör en urgröpning i mitten av längderna och lägg rabarberkok i gropen på varje längd. Spara de bitar som inte får plats för att lägga på efter gräddning.

6.

Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de kanterna fått en lätt gyllenbrun.

7.

Fyll ut med överblivna rabarberbitar medan längderna fortfarande är varma. Skär längderna på snedden i 12 bitar vardera och låt sedan plåten stå i kylskåpet tills kakorna svalnat och stelnat så pass att du kan lyfta dem utan problem.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]