
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 15 min
Spanska Småkakor
Beskrivning
Åh, dessa spanska småkakor! Jag minns hur jag bakade dem en kall kväll i höstas, precis efter att ha kämpat mig igenom en riktigt tuff Excelkurs. Det är så det ofta går till här i Småland – en utmaning följs av något sött och värmande. Fika är ju en livsstil, inte bara en paus! Att baka är mitt sätt att varva ner och hitta tillbaka till lugnet, och dessa apelsinpinnar är en riktig klassiker som alltid funkar.
Dessa spanska småkakor, eller Spanska apelsinpinnar som jag brukar kalla dem, är väldoftande och lätta att älska. De påminner mig om min mormor, som alltid hade en burk med hembakade kakor redo för besök. Om du letar efter andra härliga smakakor recept, så har vi många att välja mellan! Jag har även testat att göra smakakor med apelsin i andra varianter, men dessa är en favorit. De är inte alls som smakakor med gräddfil, men lika goda på sitt sätt. Om du gillar lite extra sötma, kanske smakakor med glasyr kan vara något för dig.
Jag minns att jag var lite stressad när jag bakade dessa, och det märktes på degen! Den blev lite torr, men det löste sig till slut. Det är viktigt att komma ihåg att även om receptet säger en sak, så kan man behöva anpassa det efter förhållandena. Att låta degen vila är ett bra tips, något jag borde ha kommit ihåg! Om du vill lära dig mer om smakakor Birgitta, så har vi ett bra recept på det också. Dessa spanska småkakor är dock enkla och snabba att göra, och resultatet är värt besväret. De är perfekta till en kopp kaffe eller te, och passar utmärkt till fikat.
Trots en lite knepig deg blev kakorna fantastiskt goda, med en härlig smak av apelsin och ett krispigt pärlsocker ovanpå. De påminner lite om sandkaka smakaka, men är lite mer kompakta. Jag rekommenderar verkligen att du provar att baka dessa spanska småkakor – de kommer garanterat att bli en hit! Kolla även in våra andra smakakor havregryn för mer inspiration. Och glöm inte att njuta av fikan!
Ingredienser
Gör så här
Smält matfettet och låt det svalna.
Rör samman apelsinskalet, äggen, sockret och bakpulvret till en pösig smet.
Tillsätt matfettet och mjölet och arbeta samman allt till en smidig deg.
Trilla ut smala längder, 10–12 cm långa, sno dem två och om varandra.
Pensla med den uppvispade äggvita och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
