Budapestrulle

Förberedelsetid: 40 min

Tillagningstid: 20 min

Portioner:8

Budapestrulle

Beskrivning

Åh, en budapestrulle! Det här receptet kommer direkt från min mormor i Småland, och det är ett bakverk som alltid får mig att tänka på jul och mysiga stunder med familjen. Jag minns hur vi alltid bakade dessa tillsammans, och doften av hasselnötter och mandarin fyllde hela huset. Det är verkligen en klassiker i svensk baktradition, och jag är så glad att kunna dela det med er. Om du letar efter andra fantastiska rulltårtor, kanske du vill prova en Prinsesstårta, en annan älskad svensk favorit!

Den här budapestrullen är inte bara vacker att se på, den är också otroligt god. Den krispiga nötmarängen, den fluffiga grädden och de saftiga mandarinklyftorna – en perfekt kombination! Jag brukar använda färska mandariner, men du kan också använda konserverade. Om du vill göra en budapestrulle med hallon istället för mandarin, så går det också bra! Det är bara fantasin som sätter gränser. För en glutenfri variant, kolla in budapestrulle glutenfri. Att göra en perfekt nötmaräng är nyckeln till en lyckad budapestrulle. Se till att vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum, och tillsätt sockret gradvis. Om du är nybörjare på att baka maräng, kan du hitta mer information om maräng här. För att få en extra lyxig budapestrulle recept, kan du även tillsätta lite mandelmjöl i marängen – det ger en härlig smak och textur. Kolla in budapestrulle med mandelmjöl för inspiration!

När det gäller garneringen, så är mörk choklad ett måste! Det ger en fin kontrast till den ljusa marängen och den söta fyllningen. Jag brukar smälta chokladen och "skvätta" den över rullen med en gaffel, men du kan också använda en spritspåse för att göra fina mönster. Förutom choklad, kan du också dekorera budapestrullen med florsocker eller hackade nötter. Om du vill ha en ännu mer festlig budapestrulle, kan du göra en budapestrulle med hallon och dekorera den med färska bär. Och glöm inte att servera den med en kopp kaffe eller te – det är den perfekta kombinationen! För mer inspiration till fikastunden, kolla in lussekatter eller kanske en klassisk toscakaka.

Ingredienser

Gör så här

1.

Häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken.)

2.

Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är ivispat. Fortsätt vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten rör sig.

3.

Mixa hasselnötterna fint i en matberedare.

4.

Tillsätt de mixade hasselnötterna och potatismjölet till marängsmeten. Vänd försiktigt ner och rör sedan försiktigt till en jämn smet - nötmarängsmet.

5.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt 30x40 cm. Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den.

6.

Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.

7.

Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på. Låt svalna helt under bakhandduk.

8.

Vispa grädden ganska hårt. Bred på grädden på nötmarängen. Låt mandarinklyftorna rinna av. Sprid ut dessa på den vispade grädden.

9.

Rulla försiktigt ihop budapestrullen på långsidan.

10.

Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en gaffel och "skvätt" chokladen över budapestrullen. Sätt in budapestrullen i kylen fram till servering, men minst 15 minuter så att chokladen stelnar. Skär bort kantbitarna före servering så blir det snygga bitar.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]