kaffekaka småkaka

Förberedelsetid: 15 min

Tillagningstid: 45 min

Portioner:30

kaffekaka småkaka

Beskrivning

Åh, kaffekakor! Det är min nya besatthet, och jag måste dela med mig av detta recept med dig. Jag är Helena, och här på Bara en kaka till bakar jag med hjärtat, precis som min mormor gjorde. Det här receptet på kaffekaka småkaka påminner mig om somrar i Småland, med doften av nybakat i stugan och en kopp kaffe till. Det är en riktig klassiker, och jag hoppas du kommer att älska den lika mycket som jag gör!

Dessa kaffekakor är inte vilka mördegskakor som helst – man häller ner två matskedar snabbkaffepulver i kakdegen också, det är det som ger kakorna de mörkbruna små prickarna. Jag brukar göra degen i min bakmaskin, det går så mycket snabbare, men du kan absolut knåda den för hand också. Om du letar efter andra fantastiska smakakor recept, så ta en titt på mina klassiska smakakor eller kanske glutenfria smakakor. Och om du gillar lite extra smak, kolla in mina smakakor med mandelmassa!

När kakorna är klara och svalnat brer man på smörkräm och sätter ihop dem. Det är så enkelt, men resultatet är helt fantastiskt! Jag brukar förvara dem i frysen, de tinar snabbt, men jag kan aldrig vänta, jag gnager på dem direkt! Om du gillar smörkräm, kanske du också vill prova mina Karleksmums med kolaglasyr, de är också otroligt goda. Och för alla chokladälskare där ute, rekommenderar jag starkt att kolla in Chokladnittar Karleksmums. Vill du ha ett annat recept på kaffekaka recept, så kolla in morotskaka recept.

Kaffekakor är en del av den svenska fika-kulturen, och jag älskar att dela med mig av dessa traditioner. Fika är så mycket mer än bara kaffe och kaka, det är en stund att stanna upp, njuta och umgås med nära och kära. Det är en viktig del av livet här i Småland, och jag hoppas att du också kan hitta tid för en mysig fika med dessa kaffekakor. Kanske tillsammans med en kopp kaffe och en bit kladdkaka? Eller varför inte prova att baka lussebullar om det snart är jul?

Ingredienser

Gör så här

1.

Skär smöret i mindre bitar och släpp ner det i en bakmaskin eller bunke. Tillsätt sockret och börja blanda.

2.

Så fort sockret gått in någorlunda i smöret, mät upp vetemjöl och blanda bakpulvret med det, och tillsätt det. Det behöver inte blandas supernoga, jag brukar röra ner bakpulvret direkt i sista decilitern mjöl innan jag tillsätter den.

3.

När du tillsatt vetemjöl och bakpulver, tillsätt även potatismjöl, snabbkaffepulver och vaniljsocker. Har du en bakmaskin är det bara att köra på tills en enda degklump har bildats, och kör du manuellt med degen i bunke kan du hälla ut allt på bakbordet och knåda tills du får en degklump som är lätt att jobba med.

4.

Dela degklumpen i två delar, de ska vara ganska korta och knubbiga och vara ca 5 cm i diameter. Plasta in dem var och en i plastfolie och lätt i kylen i cirka två timmar. (Detta är för att de ska bli lättare att skära i bitar, och hålla ihop.)

5.

När degen vilat klart i kylen, ta ut den och sätt samtidigt på ugnen på 175C. Skär rullarna i skivor, ca 0,5 cm tjocka, och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Räkna med att det i runda slängar blir cirka 60 kakor (som sedan i slutändan blir 30 dubbla kakor), så sikta på 3 plåtar med kakor med 20 kakor per plåt.

6.

Grädda varje plåt med kaffekakor i ca 10 min. De ska inte få färg. När de börjar få färg är det ute i kanterna som färgen börjar komma. Låt dem svalna helt innan du brer på smörkrämen.

7.

Smörkrämen kan du vispa ihop medan kakorna svalnar, och där är det egentligen bara att lägga alla ingredienser i en bunke och vispa. Jag brukar vispa ihop smör med florsocker och vaniljsocker lite grann innan jag vispar ner äggulan och den lilla kaffeskvätten.

8.

Montering: Kakorna blir alltid lite olika stora hur man än gör, så när du sätter ihop dem, leta efter kakor som ser ut att passa bra ihop. Bre smörkräm på den ena kakan och tryck på den andra över. Här kan man ta lite mer smörkräm än man tror. Första gången jag gjorde de här kakorna fick jag smörkräm över för att jag hade snålat. Och ju mer smörkräm desto bättre, eller hur?

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]