Kardemumma Småkaka

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 11 min

Portioner:14

Kardemumma Småkaka

Beskrivning

Åh, kardemumma! Doften av kardemumma i köket tar mig alltid tillbaka till min mormors kök i Småland. Hon bakade alltid dessa kardemumma småkaka till fikat, och det var alltid en stor händelse. Jag minns hur vi satt runt köksbordet, drack kaffe och njöt av hennes nybakade kakor. Det är en tradition jag verkligen värnar om och vill föra vidare. Om du älskar klassiska småkakor, då kommer du älska dessa!

Dessa kardemumma småkakor är precis så där lagom sega som kardemummasnittar ska vara. De får en underbar smak av rörsocker och, naturligtvis, kardemumma. Jag brukar använda en matberedare för att mixa degen, det går så mycket snabbare! Men du kan också göra det för hand om du föredrar det. Vill du prova andra varianter av småkakor med kanel och kardemumma, så kanske smakakor med kanel och socker kan vara något för dig? Eller varför inte testa smakakor med mandelmassa för en extra lyxig smak?

Det är viktigt att inte grädda kakorna för länge, då blir de torra. De ska vara lite mjuka och sega. Om du vill ha extra fina kakor, kan du strö lite extra kardemumma över dem innan du gräddar dem. Dessa småkakor kardemumma är perfekta till fikat, men de är också jättegoda att ta med på utflykten. Kolla in mina andra recept på smakakor till påsk eller kanske smakakor med äpple. Och glöm inte att en god kopp kaffe är det perfekta komplementet till dessa småkakor med kardemumma!

För en lite annorlunda variant, prova att tillsätta lite rivet citronskal i degen. Det ger en fräsch och härlig smak. Om du letar efter andra recept på kardemumma småkakor stubbar recept, så rekommenderar jag att du kollar in glutenfria smakakor om du vill ha ett alternativ utan gluten. Och om du älskar småkakor, så har jag massor av andra recept på min sida, som till exempel smakakor choklad sega eller smakakor utan smör.

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 200°C.

2.

Mortla all kardemumma, ta undan 1 tsk av kardemumman att strö över innan gräddning. Mixa alla ingredienserna i en matberedare utom mjölet.

3.

Rör ner mjölet och blanda till en slät deg. Dela degen i fyra bitar och rulla till långa rullar, ca 30 cm långa. Lägg två rullar på varje plåt med bakplåtspapper och platta till rullarna. Strö över kardemumman.

4.

Sätt in mitt i ugnen ca 11 minuter. Ta ut plåten och skär kakor, på snedden, i 2-3 cm stora bitar.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]