Kryddiga Småkakor

Förberedelsetid: 20 min

Tillagningstid: 15 min

Portioner:30

Kryddiga Småkakor

Beskrivning

Åh, dessa kryddiga småkakor! De är en riktig favorit här i Småland, och jag minns hur min mamma alltid bakade dem till oss när vi var små. Det är något speciellt med doften av kanel och kardemumma som sprider sig i huset. Det är en del av barndomen, en del av vår fika-kultur, och en del av mig.

Dessa kryddiga småkakor är så enkla att baka, men de smakar så otroligt mycket! De är perfekta till en kopp kaffe eller te, och de är alltid ett uppskattat inslag på kakbordet. Jag brukar ofta baka dem när jag får besök, eller bara när jag vill ha något gott till kaffet. Om du gillar dessa, kanske du också vill prova danska smakakor eller kanske smakakor med nutella?

Receptet är väldigt flexibelt. Du kan justera mängden kryddor efter din egen smak, eller tillsätta lite rivet citronskal för en fräschare smak. Jag har även sett varianter där man tillsätter lite hackade nötter. Det är bara fantasin som sätter gränser! För en glutenfri variant, kolla in glutenfria smakakor. Och om du vill ha något lite lyxigare, kan du prova att doppa dem i smält choklad, precis som man gör med smakakor doppade i choklad.

Dessa kryddiga småkakor är mer än bara ett recept för mig; de är en tradition, ett minne, och en kärleksförklaring till den svenska fikan. Jag hoppas att de kommer att ge dig lika mycket glädje som de ger mig. Och glöm inte att dela dem med dina nära och kära – det är ju det som fikan handlar om!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnstemperaturen på 175 grader.

2.

Blanda rumsvarmt smör med 2 dl strösocker och sirap, och rör till en smidig deg. Det är viktigt att smöret är riktigt mjukt för att få en bra konsistens, nästan som när man gör Karleksmums!

3.

Tillsätt vetemjöl, bakpulver och kryddorna (kanel, kardemumma och nejlika), och blanda väl. Doften av kryddorna påminner mig om min mormors kök, särskilt inför jul när vi bakade pepparnötter.

4.

Ta upp degen på bakbordet, dela den i 6 delar. Rulla varje del till en avlång rulle, ungefär lika tjock som ett pekfinger, och flytta över rullen till en plåt klädd med bakplåtspapper.

5.

Ta en gaffel och tryck ett jämt mönster på rullen. Strö över strösockret. Om du vill prova en annan variant, kanske med lite kardemumma på toppen, kan du titta på smakakor med kanel och socker.

6.

Det är lagom att lägga 3 rullar per plåt. Grädda i ungefär 15 minuter. Håll ett öga på dem, de ska bli gyllenbruna.

7.

Skär längderna i sneda rutor genast när du tagit plåten ur ugnen. Låt dem svalna på plåten innan du flyttar över dem till ett galler. Servera med en kopp kaffe – det är ju själva essensen av en bra fika!

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]