Småkakor Pepparnötter

Förberedelsetid: 48 min

Tillagningstid: 12 min

Portioner:60

Småkakor Pepparnötter

Beskrivning

Åh, pepparnötter! Dessa småkakor väcker så många minnen från min barndom i Småland. Varje advent, lucia och jul bakade min mamma och mormor dessa, och doften av kanel och kryddor fyllde hela huset. Det är en tradition jag håller väldigt kär, och nu delar jag gärna receptet med dig. Att baka pepparnötter är mer än bara att följa ett recept – det är att skapa en stämning och en känsla av gemenskap.

Dessa småkakor pepparnötter är verkligen klassiska och smakar precis som pepparkakor, fast i miniformat! De är perfekta att servera till fikat, kanske tillsammans med en kopp varm choklad och en god ost. Om du letar efter andra härliga småkakor, så kanske du vill prova dessa danska smakakor eller dessa smakakor med nutella. Eller varför inte utforska alla våra smakakor recept?

För att få de allra bästa pepparnötterna är det viktigt att använda bra ingredienser och att inte snåla med kryddorna. Jag brukar alltid skålla och skala mandeln själv, det gör verkligen skillnad. Om du vill ha en glutenfri variant, så kan du kolla in glutenfria smakakor. Och om du älskar julbak, så får du inte missa våra julkakor! Vill du ha inspiration till andra typer av bakverk, så rekommenderar jag att du kikar på våra recept för karleksmums eller kanske en klassisk lussebullar.

Jag hoppas att du kommer att njuta av att baka och äta dessa pepparnötter lika mycket som jag gör. Kom ihåg att fika är en viktig del av den svenska kulturen – ta dig tid att njuta av en stunds lugn och ro med en god kaka och en kopp kaffe eller te. Och glöm inte att dela med dig av dina bakverk till vänner och familj! Kanske vill du också testa att göra smakakor med pepparkakskrydda för en extra julig touch.

Ingredienser

Gör så här

1.

Skålla och skala mandeln. (Så här skållar du och skalar mandel: Koka upp vatten. Häll i mandeln och koka 1 minut. Häll av det varma vattnet och spola kallt vatten över. Tryck ut mandlarna och lägg på hushållspapper och torka. Här finns detaljerat recept på skållad skalad mandel.)

2.

Mät upp smör och skär det i mindre bitar och låt stå framme i rumstemperatur tills det blir mjukt.

3.

Tillsätt strösocker och ljus sirap. Vispa till en jämn smet. Använd gärna köksmaskin eller elvisp med vispar (som kan användas i alla steg i receptet tills kakdegen är klar).

4.

Tillsätt ägget och vispa ihop till en jämn smet.

5.

Tillsätt kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor, bikarbonat. Vispa till en jämn smet.

6.

Tillsätt vetemjölet. Arbeta ihop till en jämn kakdeg. Tänk på att hälla upp vetemjölet i litermått eller väga det när det mäts upp. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man automatiskt alldeles för mycket eftersom mjölet packas och då kommer inte kakdegen att gå ihop.

7.

Tryck ihop degen till en stor boll. Nu är det dags att rulla ut degen till små bollar. Enklast är att rulla ut degen till längder som man sedan delar för att det ska gå snabbt och lätt att få ungefär lika stora kakdegsbitar. (Tips för en sats: Dela degen i 8 delar och rulla ut till en längd som delas i 8 delar. Då får man totalt 64 kakor.) Man kan även väga kakdegen och då ska varje kakdegsbit väga ca 14 g.

8.

Rulla varje kakdegsbit till en liten boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

9.

Tryck ner en skållad skalad mandel i varje boll.

10.

Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter tills de fått fin färg. Kakorna ska vara genomgräddade och bruna. Låt svalna. Förvara gärna i en plåtburk med lock. De kan även frysas.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]