
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 8 min
Mandelkransar Småkakor
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag är Elsa Lundström, och jag kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Jag har bakat hela mitt liv, och det finns få saker som ger mig lika mycket glädje som att dela med mig av mina recept. Idag ska vi baka mandelkransar småkakor – en riktig klassiker som alltid väcker minnen från barndomen. Dessa småkakor är perfekta till fikat, och jag minns hur min mormor alltid hade en burk full med dem redo när vi kom på besök. Om du letar efter andra härliga småkakor recept, så har jag många att välja mellan!
Dessa mandelkransar småkakor är inte bara goda, de är också relativt enkla att baka. Nyckeln till ett bra resultat är att inte övergrädda kakorna – de ska fortfarande vara lite mjuka i mitten. Chokladsmeten ger en härlig kontrast till den mjuka kakan och den hackade mandeln ger en extra dimension av smak och textur. Jag brukar också göra en stor sats och frysa in, så att jag alltid har något gott att bjuda på. För dig som föredrar glutenfria alternativ, kolla in glutenfria smakakor. Om du gillar choklad, kanske du också vill prova mina chokladnittar eller en klassisk karleksmums!
Att baka är en del av den svenska kulturen, och "fika" är mer än bara en paus – det är en tid för gemenskap och avkoppling. Jag älskar att bjuda in vänner och familj på fika, och dessa mandelkransar småkakor är alltid en hit. De passar utmärkt ihop med en kopp kaffe eller te. Om du vill variera dina bakverk, så kan du titta på lussebullar recept eller kanske en morotskaka. Och glöm inte att utforska mina andra smakakor med mandelmassa för ännu mer inspiration!
Jag hoppas att du kommer att njuta av att baka dessa mandelkransar småkakor lika mycket som jag gör. Kom ihåg att bakning handlar om att ha kul och att experimentera. Var inte rädd för att anpassa receptet efter din egen smak. Och viktigast av allt, dela dina bakverk med dem du älskar! Kanske vill du också prova att göra en kladdkaka till fikat?
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Häll det över havregrynen.
Vispa strösocker och ägg pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Blanda samman hvregrynen, äggsmeten och mjölblandningen till en jämn smet.
Ställ ut småbrödsformar på plåtar. Klicka ner ca 1 tsk i varje form, lägg inte i mera smet då den pöser upp.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 min. Kakorna ska inte vara helt genomgräddade. De ska in i ugnen ytterligare en gång.
Chokladtäcke: Blanda smör, strösocker, vispgrädde, kakao och vetemjöl i en kastrull. Låt koka upp och sjuda i ca 7 min. Rör om då och då och rör sedan ner mandeln.
Klicka lite chokladsmet över kakorna och grädda dem ytterligare 2 min i ugnen.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
