Pinocchiotårta

Förberedelsetid: 10 min

Tillagningstid: 20 min

Portioner:10

Pinocchiotårta

Beskrivning

Åh, Pinocchiotårta! Jag minns hur min mormor alltid bakade denna underbara tårta till midsommar. Doften av maräng och nybakad sockerkaka fyllde hela huset, och det var alltid den mest eftertraktade efterrätten. Det är en riktig klassiker från Småland, och jag är så glad att kunna dela mitt recept med dig. Om du älskar marängtårtor, kanske du också vill prova en smakaka med maräng, den är också fantastisk!

Denna pinocchiotårta, även känd som Brittatårta, Glömmingetårta eller Herrgårdstårta, är perfekt för alla tillfällen. Den är lätt att göra, även om marängen kan vara lite knepig ibland. Men oroa dig inte, med lite övning kommer du att lyckas! Jag brukar alltid använda färska bär, men du kan också använda frysta om du inte har tillgång till färska. För en extra lyxig variant, prova att fylla tårtan med pinocchiotårta med lemoncurd – det är en himmelsk kombination! Om du gillar att baka med långpanna, kanske du också vill kolla in mitt recept på pinocchiotårta långpanna.

Det fina med Pinocchiotårta är att den kan varieras i oändlighet. Du kan byta ut bananerna mot andra frukter, som jordgubbar, hallon eller blåbär. Du kan också tillsätta lite rivet citronskal i marängen för en friskare smak. Och glöm inte att toppa tårtan med massor av färska bär! För att få en extra knaprig botten, kan du prova att tillsätta lite mandelspån i smeten. Om du letar efter andra läckra tårtor, rekommenderar jag att du kollar in mina recept på cheesecake eller creme brulee. De är båda lika populära hos min familj!

Jag hoppas att du kommer att njuta av denna klassiska svenska tårta lika mycket som jag och min familj gör. Det är en perfekt tårta att dela med vänner och familj under en mysig fika. Och kom ihåg, det viktigaste är att ha kul i köket! För mer inspiration, kolla in mina andra smakakor recept och appelkaka recept. Glöm inte att en bra fika alltid börjar med ett gott recept!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175°C.

2.

Botten: Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt äggulorna (spara äggvitorna) och vispa ytterligare några minuter. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl och mjölk. Vispa ihop till en smet.

3.

Bred ut smeten i en långpanna, ca 30x40 cm (för 10 bitar) med bakplåtspapper i botten.

4.

Maräng: Vispa äggvitorna tillsammans med 1 dl socker (för 10 bitar), när det tjocknat, tillsätt resterande socker. Vispa till en fast marängsmet.

5.

Bred marängsmeten, lite ojämnt, över smeten i långpannan. Strö över mandelspånen.

6.

Sätt in plåten i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Lyft lite på bakplåtspappret, kakan ska vara brun i botten när den är klar. Låt kakan svalna något.

7.

Lossa kakan från pappret och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.

8.

Fyllning: Vispa grädden och bred den på den ena bottnen med marängsidan upp. Lägg på bananskivor och eventuellt bär.

9.

Lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt.

10.

Topping: Dela gärna vissa jordgubbar i hälften och kvartar. Toppa tårtan med jordgubbarna och blåbär eller andra färska bär.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]