Småkakor med Mandelmassa och Apelsin Recept

Förberedelsetid: 50 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:20

Småkakor med Mandelmassa och Apelsin Recept

Beskrivning

Åh, dessa småkakor med mandelmassa och apelsin! De påminner mig så om min mormor Rut i Småland. Hon bakade alltid dessa till påsk, och doften av apelsin och mandel fyllde hela huset. Det var en riktig fika-tradition, och jag försöker hålla den vid liv än idag. Att baka är mer än bara ett recept för mig, det är att skapa minnen. Om du letar efter andra klassiska kakor, kanske du vill prova dessa gammaldags smakakor?

Dessa småkakor med mandelmassa och apelsin recept är verkligen speciella. Kombinationen av den söta mandelmassan och den friska apelsinen är helt underbar. Och toppingen med vit choklad och grädde… ja, den gör dem bara ännu mer oemotståndliga! För en glutenfri variant, kolla in glutenfria smakakor. Jag brukar också variera genom att använda olika typer av choklad, ibland mörk choklad för en lite mer intensiv smak. Om du gillar att experimentera med smaker, kanske du också vill titta på smakakor med äpple eller smakakor med mandelmassa för inspiration. Dessa småkakor är perfekta till fikat, och passar utmärkt med en kopp kaffe eller te. För mer inspiration kring fika, se smakakor recept.

Att göra dessa småkakor med mandelmassa och apelsin är inte alls svårt, även om det kan verka lite tidskrävande. Det viktigaste är att använda bra råvaror och att ta sig tid att njuta av processen. Jag brukar alltid säga att bakning är terapi! Om du vill ha en snabbare variant, kanske smakakor med choklad kan vara något för dig. Och om du letar efter andra recept med mandelmassa, så rekommenderar jag glutenfria smakakor med mandelmjöl. Dessa småkakor är verkligen en hyllning till den svenska fika-kulturen, och jag hoppas att du kommer att älska dem lika mycket som jag!

För en extra festlig touch, toppa kakorna med små godisägg till påsk! Det är ett enkelt sätt att göra dem ännu mer inbjudande. Om du vill ha fler idéer till påskbakning, kolla in smakakor till påsk. Och glöm inte att dela dina bakverk med vänner och familj – det är ju det som fika handlar om! Kanske vill du också prova karleksmums, en annan klassiker som alltid är populär.

Ingredienser

Gör så här

1.

Topping: Hacka chokladen och smält över vattenbad. Låt svalna något. Vispa grädden. Blanda ner den smälta chokladen i grädden, lite i taget. Ställ in i kylen ca 1 timme.

2.

Sätt ugnen på 210 grader.

3.

Riv mandelmassan och blanda med rivet apelsinskal. Vispa äggvitan lätt och blanda ner den, lite i taget, till en fast deg.

4.

Rulla till bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.

5.

Spritsa chokladsmeten på kakorna och toppa med 1–2 små påskägg.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]