Småkakor med Smörkräm

Förberedelsetid: 15 min

Tillagningstid: 45 min

Portioner:30

Småkakor med Smörkräm

Beskrivning

Åh, kaffekakor! Det är min nya besatthes. Sedan jag bakade de här kaffekakorna för första gången för ett par veckor sedan har jag ätit flera om dagen. True story. Jag minns hur min mormor alltid hade en burk med småkakor med gräddfil, och det väckte alltid så fina minnen. Nu vill jag dela med mig av min version, dessa beroendeframkallande kaffekakor!

Dessa småkakor med smörkräm är inte vilka mördegskakor som helst – man häller ner två matskedar snabbkaffepulver i kakdegen också, det är det som ger kakorna de mörkbruna små prickarna. Om du älskar kaffe, måste du prova dessa! De påminner mig om stunder av fika med familjen, där vi satt och pratade i timmar. Förutom dessa, så älskar jag att baka småkakor med dadlar, de är också fantastiska.

Jag gör degen till kaffekakorna i min bakmaskin, då går det på nolltid och man slipper knådandet. Men självklart går det jättebra att göra dem på klassiskt vis och knåda dem också. Om du vill lära dig mer om mördeg, så har vi en bra guide på sidan. När degen är klar delar man den i två delar som man rullar ihop till två lika stora rullar som man sedan lägger i kylen. Sedan skär man bara kakor av sina rullar och lägger på plåtar. För fler varianter av småkakor, kolla in vår samling!

Bra att veta är att man inte ska köra kaffekakorna för länge i ugnen, för då blir de spröda och torrsmuliga och kan lätt få en lite bränd ton. Kakorna ska inte få färg. Jag förvarar dem i frysen, de tinar fort. Fast jag kan såklart inte vänta de få minuter det tar för de stackars kakorna att tina, utan jag gnager på dem fastän de är hårda och kalla. Om du gillar dessa, kanske du också vill prova småkakor med polkagris eller småkakor med hallon!

Ingredienser

Gör så här

1.

Skär smöret i mindre bitar och släpp ner det i en bakmaskin eller bunke. Tillsätt sockret och börja blanda.

2.

Så fort sockret gått in någorlunda i smöret, mät upp vetemjöl och blanda bakpulvret med det, och tillsätt det. Det behöver inte blandas supernoga, jag brukar röra ner bakpulvret direkt i sista decilitern mjöl innan jag tillsätter den.

3.

När du tillsatt vetemjöl och bakpulver, tillsätt även potatismjöl, snabbkaffepulver och vaniljsocker. Har du en bakmaskin är det bara att köra på tills en enda degklump har bildats, och kör du manuellt med degen i bunke kan du hälla ut allt på bakbordet och knåda tills du får en degklump som är lätt att jobba med.

4.

Dela degklumpen i två delar, de ska vara ganska korta och knubbiga och vara ca 5 cm i diameter. Plasta in dem var och en i plastfolie och lätt i kylen i cirka två timmar. (Detta är för att de ska bli lättare att skära i bitar, och hålla ihop.)

5.

När degen vilat klart i kylen, ta ut den och sätt samtidigt på ugnen på 175C. Skär rullarna i skivor, ca 0,5 cm tjocka, och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Räkna med att det i runda slängar blir cirka 60 kakor (som sedan i slutändan blir 30 dubbla kakor), så sikta på 3 plåtar med kakor med 20 kakor per plåt.

6.

Grädda varje plåt med kaffekakor i ca 10 min. De ska inte få färg. När de börjar få färg är det ute i kanterna som färgen börjar komma. Låt dem svalna helt innan du brer på smörkrämen.

7.

Smörkrämen kan du vispa ihop medan kakorna svalnar, och där är det egentligen bara att lägga alla ingredienser i en bunke och vispa. Jag brukar vispa ihop smör med florsocker och vaniljsocker lite grann innan jag vispar ner äggulan och den lilla kaffeskvätten.

8.

Montering: Kakorna blir alltid lite olika stora hur man än gör, så när du sätter ihop dem, leta efter kakor som ser ut att passa bra ihop. Bre smörkräm på den ena kakan och tryck på den andra över. Här kan man ta lite mer smörkräm än man tror. Första gången jag gjorde de här kakorna fick jag smörkräm över för att jag hade snålat. Och ju mer smörkräm desto bättre, eller hur?

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]