
Förberedelsetid: 5 min
Tillagningstid: 10 min
Småkakor med Polkagris
Beskrivning
Åh, dessa småkakor med polkagris! De påminner mig så mycket om min barndom i Småland, särskilt kring jul. Min mormor brukade alltid baka dem, och doften av pepparmint och smör fyllde hela huset. Det var en riktig fika-tradition, och jag är så glad att kunna dela med mig av receptet med er.
Dessa småkakor med polkagris är inte bara otroligt goda, de är också relativt enkla att göra. Nyckeln till ett lyckat resultat är att använda kallt smör och inte överarbeta degen. Jag brukar använda en matberedare för att snabbt och enkelt mixa ihop ingredienserna, men du kan också göra det för hand. För att få riktigt fina, runda kakor, rekommenderar jag att du använder en utstickare. Det finns många olika varianter att välja mellan, så hitta en som passar din smak. Om du vill experimentera, kan du även prova att tillsätta andra smaksättningar, som till exempel citron eller vanilj. Dessa småkakor är perfekta att servera till kaffet eller teet, och de är alltid ett uppskattat inslag på julbordet. Prova även att göra danska smakakor eller choklad smakakor för variation!
För att förstärka polkagrissmaken, tillsätter jag några droppar pepparmintolja i enchanted cream. Var försiktig med oljan, den är väldigt koncentrerad! Jag brukar använda en olja från Lor'Ann, den är väldigt dryg och ger en riktigt god mintsmak. När kakorna har svalnat, breds krämen på och toppas med krossade polkagrisar. Det är viktigt att låta kakorna svalna helt innan du bredar på krämen, annars smälter den. Dessa småkakor med polkagris är en riktig klassiker, och jag hoppas att ni kommer att njuta av dem lika mycket som jag gör. Om du gillar att baka med pepparmint, kanske du också vill prova att göra smakakor med lakrits eller pepparnötter.
Och kom ihåg, det viktigaste av allt är att ha kul i köket! Baka med kärlek och dela dina kreationer med familj och vänner. Det är det som gör fikan så speciell. För mer inspiration, kolla in mina andra recept på smakakor och karleksmums. Och glöm inte att njuta av en stunds avkoppling med en kopp kaffe och en god kaka – det är ju det fikan handlar om!
Ingredienser
Gör så här
Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare.
Låt stå i kylen ca 30 minuter.
Kavla sedan ut degen ca 1 cm tjockt och stansa ut runda ringar. För att få riktigt fina, jämna kakor, rekommenderar jag att du använder en bra [utstickare](https://silviakaka.se/recept/smakakor-med-graddfil) – det gör verkligen skillnad! Jag minns hur min mormor alltid använde sina, och det var alltid en speciell känsla att få hjälpa till.
Grädda i ugnen ca 10 minuter på 175°C. Medan kakorna gräddas kan du förbereda [enchanted cream](https://silviakaka.se/recept/smakakor-med-graddde) och fundera på vilka andra [smakakor](https://silviakaka.se/recept/smakakor-recept) du vill baka.
Blanda sedan enchanted cream enligt anvisning på förpackningen och häll i några droppar pepparmintolja. Var försiktig med oljan, den är väldigt koncentrerad! Om du vill ha en extra touch av jul, kan du även prova att tillsätta lite [pepparkakskrydda](https://silviakaka.se/recept/smakakor-med-pepparkakskrydda).
Låt kakorna svalna. Bred krämen på de svalnade kakorna och toppa med polkagriskross. För en extra festlig touch, kan du även använda [polkagrisar](https://silviakaka.se/recept/smakakor-rosa) i olika färger. Dessa [småkakor](https://silviakaka.se/recept/smakakor-havregryn) är perfekta till fikat!
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
