
Förberedelsetid: 0 min
Tillagningstid: 15 min
Småkakor med Vinbär
Beskrivning
Åh, dessa småkakor med vinbär! De påminner mig så om min mormor Rut i Småland. Hon hade alltid en plåt med dessa redo till kaffet, och doften av smör och svarta vinbär fyllde hela huset. Det är en riktig smak av barndomen, och jag delar gärna receptet med dig. Att baka är för mig inte bara att följa ett recept, det är att skapa minnen, precis som Rut gjorde.
Dessa småkakor med vinbär är en klassiker i svenska hem, särskilt under sommaren när de svarta vinbären är som bäst. Jag brukar plocka dem själv i trädgården, men du kan givetvis använda köpta bär eller färdig marmelad. Om du vill prova andra varianter av smakakor, så rekommenderar jag att du kikar på detta recept eller kanske smakakor med äpple. För en glutenfri variant, kolla in glutenfria smakakor. Det är alltid roligt att experimentera!
Att göra egen marmelad är inte alls så svårt som man kan tro, och det ger en extra dimension till kakorna. Men om du har bråttom, så fungerar färdigköpt marmelad alldeles utmärkt. Dessa småkakor med vinbär passar perfekt till en kopp kaffe under en mysig fika, kanske tillsammans med en karleksmums eller några lussebullar. Om du gillar att baka med frukt, kanske morotskaka kan vara något för dig. Och glöm inte att utforska andra typer av smakakor, som smakakor med mandelmassa eller choklad smakakor!
Jag hoppas att du kommer att njuta av dessa småkakor med vinbär lika mycket som jag och min familj gör. Det är en enkel men otroligt god kaka som passar perfekt till alla tillfällen. Och kom ihåg, det viktigaste är att ha roligt i köket och dela dina bakverk med dem du älskar. Kanske vill du också prova att göra smakakor med nötter eller smakakor med kokos för att variera smaken. Lycka till med bakningen!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl, smör, socker och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en liten, bakpappersklädd långpanna eller rektangulär form som mäter 20 x 30 cm till en 1/2 cm tjock platta (för 20 st).
Grädda i mitten av ugnen 15 minuter. Låt svalna helt.
Bred över marmelad och ställ in i kylen ytterligare 1 timme.
Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr. Ringla över kakan. Låt stelna i kyl. Skär försiktigt i långa trekantiga bitar.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
