Småkakor Mördeg

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:50

Småkakor Mördeg

Beskrivning

Åh, välkommen till mitt kök! Jag är Elsa Lundström, och jag kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Här i Småland bakar vi mycket, och inget slår en stund med en kopp kaffe och nybakade småkakor. Det är själva sinnebilden av fika, och det är något jag alltid har älskat. Denna grundrecept för smakakor mördeg har gått i min familj i generationer, och jag delar det gärna med dig!

Dessa småkakor mördeg är så mångsidiga! Du kan variera dem i oändlighet. Vill du ha något riktigt festligt? Prova att göra smakakor till påsk eller kanske smakakor till halloween. Eller varför inte experimentera med olika fyllningar och garneringar? Jag älskar att göra fyllda smakakor med hallonsylt, eller klassiska smakakor kanel och socker. Om du letar efter andra typer av kakor, kanske en morotskaka kan vara något?

Det bästa med denna mördeg är att den går utmärkt att frysa! Så du kan alltid ha en bit deg redo när suget efter småkakor sätter in. Det är perfekt när oväntade gäster dyker upp, eller om du bara vill ha något gott till kaffet. För glutenfria alternativ, kolla in glutenfria smakakor eller glutenfria smakakor med mandelmjöl. Och om du vill ha inspiration till andra bakverk, ta en titt på mina karleksmums recept!

Att baka småkakor mördeg är mer än bara ett recept för mig; det är ett sätt att skapa minnen och dela glädje. Jag hoppas att du kommer att njuta av att baka dessa kakor lika mycket som jag gör. Kom ihåg att det viktigaste är att ha kul och njuta av processen! Och glöm inte att dela dina skapelser med dina nära och kära – det är ju det fika handlar om!

Ingredienser

Gör så här

1.

Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min.

2.

Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft och baka ut degen till: Syltkakor: Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka och lägg en tesked sylt i gropen. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

3.

Brysselkex: Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl ca 1 tim. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 8 min.

4.

Finska Pinnar: Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg dem tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker. Skär längderna i 4 cm långa bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

5.

Uppåkrakakor: Kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut kakor med mått, 6 cm i diameter. Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg dem på en plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]