
Förberedelsetid: 0 min
Tillagningstid: 20 min
Smulpaj med rabarber
Beskrivning
Åh, smulpaj med rabarber! Det här receptet tar mig alltid tillbaka till min barndom i Småland, hos min mormor. Hon hade en stor rabarberrabatt och varje sommar bakade vi massor av pajer. Det är en så enkel men otroligt njutbar efterrätt, perfekt för en fika med familjen. Jag minns hur doften av smuldegen fyllde hela huset – en doft av trygghet och kärlek. Om du letar efter ett annat klassiskt bakverk, kanske en Toscakaka skulle passa?
Den här smulpajen med rabarber är verkligen enkel att göra, och det är det som är så fint med den. Det är inte något man behöver vara en mästerbagare för att lyckas med. Jag brukar variera den lite, ibland med lite havregryn i smuldegen, eller så gör jag en smulpaj med rabarber och jordgubbar när jordgubbarna är i säsong. Det är ett perfekt sätt att använda rabarber, och det finns så många recept på smulpaj med rabarber att välja mellan! För en extra lyxig touch, servera den med en klick vaniljkräm. Om du gillar pajer, kanske du också vill prova en jordgubbstarta eller en ananaspaj.
Det här receptet kommer från Buffé nr 4, 2008, men jag har bakat det många gånger sedan dess. Det är en riktig favorit i familjen, och jag hoppas att det blir en favorit hos dig också! För att få en riktigt spröd smuldeg, se till att smöret är kallt. Och glöm inte att smörja pajformen ordentligt, annars fastnar pajen. Om du vill ha en glutenfri variant, kan du byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix. Kolla in vår kategori med pajdeg för mer inspiration!
En recept smulpaj med rabarber är verkligen en sommarfavorit. Det är så enkelt att slänga ihop en snabb smulpaj med havregryn rabarber när man får oväntat besök. Och det är alltid uppskattat! Jag brukar också göra en större sats och frysa in, så har jag alltid en paj redo att gräddas. Det är perfekt när man inte hinner baka från grunden. Hoppas ni njuter av denna klassiska svenska dessert lika mycket som jag!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Smuldeg: Lägg vetemjöl och socker i en skål. Tillsätt smöret skuret i bitar. Blanda till en smulig massa, gärna i matberedare.
Fyllning: Skala och skär rabarbern i mindre bitar. Blanda rabarber, socker och potatismjöl. Lägg i en smord pajform, 24 cm i diameter (för 6 port).
Fördela smuldegen över. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
