Tyska Småkakor

Förberedelsetid: 45 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:25

Tyska Småkakor

Beskrivning

Åh, tyska småkakor! Dessa små, spritsade underverk väcker så många barndomsminnen till liv här i Småland. Min mormor brukade alltid baka dem inför jul, och doften av vaniljsocker och smör fyllde hela huset. Det var alltid ett sådant pyssel att spritsa dem, men det var värt varenda sekund! Jag minns hur vi barn fick hjälpa till med garneringen – att doppa dem i smält choklad var det allra roligaste, även om det oftast slutade med choklad överallt! Det är verkligen en klassisk svensk tradition, och jag är så glad att kunna dela detta recept med er.

Dessa tyska småkakor är inte bara vackra att se på, de är också otroligt goda. Den spröda texturen och den delikata smaken gör dem perfekta till en kopp kaffe eller te under en mysig fika. Om du letar efter andra härliga smakakor, kanske du vill prova dessa smakakor med gräddfil eller dessa smakakor med havregryn. Att baka tyska småkakor kräver en bra sprits, speciellt om du gör degen själv. Se till att du har en sprits som klarar av den ganska tjocka kaksmeten. Om du vill variera garneringen, så finns det massor av möjligheter! Prova att sikta florsocker över dem, eller varför inte göra smakakor med glasyr?

För att göra dessa tyska småkakor laktosfria, använd mjölkfritt smör och laktosfri choklad om du väljer att garnera med choklad. Det är ett enkelt byte som gör att fler kan njuta av dessa klassiska bakverk. Vill du utforska andra typer av smakakor? Kolla in smakakor med dadlar eller kanske smakakor med polkagris för en festlig touch. Och glöm inte att en riktigt bra fika handlar om mer än bara kakorna – det handlar om att ta sig tid att njuta av stunden med nära och kära!

Dessa tyska småkakor är en självklarhet på julbordet, men de är lika goda året runt. De är perfekta att ge bort som en liten gåva, eller bara att ha hemma för att förgylla vardagen. Om du gillar att experimentera med smaker, kan du testa att tillsätta lite rivet citronskal i degen, eller kanske en nypa kardemumma. Det finns oändliga möjligheter! Och om du är sugen på något annat sött, så rekommenderar jag varmt att du kollar in karleksmums eller kladdkaka – två andra svenska klassiker som alltid går hem.

Ingredienser

gelé (valfritt)

florsocker (valfritt)

smält choklad (valfritt)

Gör så här

1.

Låt smöret bli rumstempererat. Rör smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet.

2.

Tillsätt potatismjöl och vetemjöl lite i sänder och rör kraftigt hela tiden gärna med elvisp.

3.

Spritsa degen med maskin eller för hand genom en krusig sprits till längder på en plåt med bakplåtspapper.

4.

Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter. Låt svalna.

5.

Garnering: Spritsa lite gelé på varje kaka eller sikta florsocker över dem eller doppa ena änden i smält choklad. (Jag föredrar det sista alternativet.)

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]