Bondkakor Recept

Förberedelsetid: 10 min

Tillagningstid: 7 min

Portioner:20

Bondkakor Recept

Beskrivning

Hej och varmt välkomna in i mitt kök här i Småland! Idag ska vi baka något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, nämligen ett klassiskt bondkakor recept. Det finns få saker som slår doften av nybakade kakor som sprider sig i huset, och just bondkakor är en sådan där trygg favorit som alltid går hem. För mig är detta essensen av svensk fikakultur; enkelt, ärligt och fantastiskt gott. Precis som när man bakar kolasnittar eller drömmar, så handlar det om att skapa små stunder av njutning i vardagen.

Dessa spröda godingar är en självklarhet när det vankas kafferep. Att duka fram ett fat med hembakat är mitt sätt att visa omtanke, och jag hoppas att detta recept ska skänka er lika mycket bakglädje som det ger mig. Det är något visst med kombinationen av söt sirap och knaprig mandel som gör att man tar en, och sedan en till. Om du gillar klassiska smaker kommer du älska dessa, kanske lika mycket som en bit mandelkubb till kaffet.

Detta recept bondkakor ger kakor med den där perfekta, knäckiga konsistensen som vi alla älskar. Hemligheten ligger i sirapen och att inte snåla med mandeln. Det är en deg som är tacksam att arbeta med, och den påminner lite om grunden till andra favoriter, som knäckiga småkakor. Fördelen med dessa kakor är att de går utmärkt att frysa in, antingen som färdiga kakor eller som deg. Det är nästan lika smidigt som att ha färdig pajdeg redo för oväntat besök. Om du vill variera dig kan du även experimentera med andra nötter, lite som i småkakor med nötter, men originalet med mandel är svårslaget.

Att bjuda på bondkakor recept sju sorters kakor är en tradition jag håller hårt på. Det handlar om att bevara det gamla och fina. På ett dignande kakfat gör sig bondkakan perfekt bredvid andra klassiker som hallongrottor eller varför inte kanelbulle småkaka? För dig som letar efter ett glutenfria bondkakor recept går det alldeles utmärkt att byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix. Jag brukar göra det när jag bakar glutenfria småkakor till mina vänner som inte tål gluten, och smaken blir minst lika god.

Detta är ett otroligt enkelt recept på bondkakor som passar både nybörjare och vana bagare. Medan degen vilar i kylen hinner du kanske förbereda en saftig sockerkaka eller vispa ihop smeten till en silviakaka om du vill slå på stort. Men oftast räcker det gott med dessa gyllenbruna skivor av lycka. Servera dem gärna till ett glas kall saft eller en kopp rykande hett kaffe. Lycka till med baket!

Ingredienser

Gör så här

1.

Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa det sedan pösigt med elvisp tillsammans med socker och ljus sirap.

2.

Blanda vetemjölet med bikarbonat i en separat skål. Häll ner mjölblandningen i smörsmeten och arbeta ihop till en deg. Det är oftast lättast att nypa ihop degen med händerna.

3.

Hacka sötmandeln grovt. Blanda ner mandelhacket i degen sist av allt och se till att det fördelas jämnt.

4.

Rulla degen till en tjock rulle (ca 4-5 cm i diameter). Plasta in rullen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 30 minuter, gärna längre, så att den blir lätt att skära.

5.

Sätt ugnen på 200°C. Ta ut rullen och skär den i 20–25 stycken knappt centimetertjocka skivor med en vass kniv. Lägg skivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.

6.

Grädda mitt i ugnen i cirka 7 minuter. Passa noga mot slutet; kakorna ska vara gyllenbruna. Låt svalna på plåten så de blir spröda.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]