Mandelkubb

Förberedelsetid: 10 min

Tillagningstid: 12 min

Portioner:30

Mandelkubb

Beskrivning

Hej kära bakvänner och välkomna in i värmen i mitt kök här i Småland! Idag ska vi baka något som doftar barndom och trygghet för mig – mandelkubb. Den där alldeles speciella, lite stickande doften av hjorthornssalt blandat med söt mandel när mormor öppnade ugnsluckan är ett minne jag alltid bär med mig. Det är en doft som är så olik allt annat, kanske förutom när man bakar mjuk pepparkaka till jul. Det är mer än bara en kaka, det är en bit svensk fikatradition, precis som en klassisk Silviakaka.

Det här är ett äkta mandelkubb recept, precis som det ska vara. Inga konstigheter, bara rena smaker. Många förknippar fika med mjuka kakor som morotskaka eller kanske en maffig tårta, men för mig är det de här små, anspråkslösa kakorna som är hjärtat i kaffestunden. De är inte kladdiga som en kladdkaka och inte heller spröda som kolasnittar, utan de har en helt egen, lite seg och porös konsistens som är helt underbar att doppa i kaffet.

När ni följer detta recept på gammaldags mandelkubb kommer ni förstå vad jag menar. Hjorthornssaltet är nyckeln, det ger inte bara den karaktäristiska smaken utan också den unika texturen. Det är en klassisk ingrediens som man sällan ser i modernare bakverk som cupcakes eller amerikanska cookies. Dessa kakor är ett måste på ett traditionellt kakfat med sju sorters kakor, gärna tillsammans med andra småkakor som syltkakor och schackrutor.

Detta är verkligen mormors mandelkubb när den är som bäst. De är fantastiska att ha i kakburken och plocka fram när man får oväntat besök. De är enkla, rustika och så otroligt goda. Servera dem som de är, eller varför inte bredvid en somrig rabarberpaj eller en krämig cheesecake för en härlig kontrast. De påminner lite om mandelsmaken i biskvier, men i en mycket enklare och mer vardaglig form. Jag hoppas ni kommer älska dem lika mycket som jag gör!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 200°C.

2.

Rör smör och socker poröst. Riv bittermandlarna fint. Tillsätt dem och mjölken. Arbeta in hjorthornssaltet och mjölet till en smidig deg.

3.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i 2 delar. Rulla varje del till en 3 cm tjock längd. Platta till dem något och dela varje längd i 15 bitar (för 30 stycken).

4.

Pensla kubbarna lätt med grädde och vänd dem i pärlsocker och hackad mandel. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt eller på smord plåt.

5.

Grädda kubbarna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Obs! Det doftar väldigt starkt när man öppnar ugnsluckan. Låt kakorna kallna på galler utan bakduk.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]