
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 60 min
Chokladtårta Recept
Beskrivning
Välkomna in i köksvärmen! Det finns få saker som får mitt hjärta att slå ett extra slag här hemma i Småland som doften av ett riktigt mustigt chokladtårta recept. För mig handlar bakning om så mycket mer än bara ingredienser; det handlar om minnen av långa kafferep och glädjen i att bjuda någon man tycker om på något hembakat. Just denna tårta är en stående favorit när vi ska fira något speciellt, eller när jag bara vill unna familjen den där lilla extra lyxen i vardagen, precis som när man dukar fram en klassisk tårta till helgfikat.
Detta är inte vilken kaka som helst, utan ett recept chokladtårta som kombinerar en otroligt saftig botten med en fyllning som smälter i munnen. Många av mina vänner frågar efter ett chokladtårta recept enkel nog att lyckas med varje gång, och hemligheten i denna botten är det varma kaffet som ger en djup och saftig smak, lite som i en god saftig sockerkaka eller mina älskade mockarutor. Fyllningen är en ljuvlig chokladmousse som lyfter hela bakverket till nya höjder.
Även om tårtan ser imponerande ut är det faktiskt ett förvånansvärt enkel chokladtårta recept att följa. Texturen påminner nästan om ett lyxigt fransk chokladtårta recept tack vare den rika chokladsmaken. Om du, precis som jag, är en riktig chokladälskare kanske du också uppskattar en kladdig kladdkaka eller varför inte testa att baka chokladkaka i långpanna om ni är många gäster? Servera gärna tårtan med lite extra bär, kanske hallon, vilket gifter sig fint med chokladen precis som i en hallonmousse. Det här är fika när den är som allra bäst!
För den som vill variera fikabordet och erbjuda alternativ till denna chokladbomb kan jag varmt rekommendera en frisk citronmarängpaj eller kanske en traditionell prinsesstårta. Men i slutändan är det ändå något visst med choklad. Hoppas det smakar, och glöm inte att njuta av en kopp kaffe till!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C. Klä en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl, strösocker, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt) i en stor bunke.
Tillsätt mjölk, olja, varmt kaffe och ägg. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen.
Sätt in kakan i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 150°C och grädda i ca 1 timme. Kontrollera med provsticka att kakan är torr. Låt svalna helt i formen.
Gör moussen: Hacka chokladen i mindre bitar. Smält chokladen och smöret försiktigt i en kastrull. Låt svalna något.
Vispa grädden luftig i en bunke. I en annan bunke, vispa ägg och socker pösigt.
Vänd ner den smälta choklad- och smörblandningen i äggsmeten. Vänd därefter ner chokladsmeten i den vispade grädden.
Dela tårtbotten i tre delar. Droppa apelsinjuice (eller rom) över bottnarna för extra saftighet.
Bred ut hälften av chokladmoussen på två av bottnarna och lägg ihop tårtan. Bred resten av moussen runt om och ovanpå tårtan.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






