Hallonmousse

Förberedelsetid: 15 min

Tillagningstid: 5 min

Portioner:6

Hallonmousse

Beskrivning

Hej kära bakvänner och välkomna hem till mitt kök här i Småland! Det finns få saker som väcker så många härliga sommarminnen hos mig som doften av hallon. Denna underbara hallonmousse är en storfavorit som jag ofta slänger ihop när vi väntar gäster till helgfikat. Det är något alldeles särskilt med balansen mellan den syrliga frukten och den lena grädden. Precis som när man bjuder på en klassisk silviakaka eller nybakade kardemummabullar, så sprider den här desserten en omedelbar känsla av hemtrevnad och omtanke.

Detta recept på hallonmousse är otroligt mångsidigt. Du kan servera den precis som den är i vackra glas för en elegant avslutning på middagen, kanske som ett fräschare alternativ till en tung chokladfondant eller en krämig pannacotta. Om du vill ha en festlig nyårsdessert som inte känns för stabbig efter en stor måltid, är detta receptet helt perfekt. Garnera gärna med lite extra bär eller varför inte en liten spritsad klick grädde för att göra det extra fint.

Men min personliga favorit är nog ändå att använda den som hallonmousse tårtfyllning. Att göra en tårta med hallonmousse ger en fantastisk friskhet som bryter av mot sötare bottnar. Den passar utmärkt mellan lager av saftig tårtbotten eller till och med i en glutenfri variant som min glutenfria tårtbotten. Om du planerar en riktig kalastårta, prova att kombinera hallonmousse till tårta med ett lager chokladmousse eller vaniljkräm – det blir en oslagbar kombination som påminner om en lyxig prinsesstårta fast med mer bärsmak.

För att lyckas med din hallonmousse tårta eller dessert är tålamod med gelatinet nyckeln. Låt moussen stå kallt så den hinner sätta sig ordentligt, ungefär som när man gör en frozen cheesecake eller en moussetårta. Servera gärna med några småkakor vid sidan av för lite extra krisp, till exempel mina favoriter drömmar eller klassiska kolasnittar. Hoppas det smakar!

Ingredienser

Gör så här

1.

Börja med att blötlägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten i cirka 5 minuter.

2.

Om du använder frysta hallon, tina dem först. Mosa sedan hallonen ordentligt i en skål och blanda dem med strösockret tills det löst sig något.

3.

Vispa grädden i en separat bunke tills den är fluffig men inte för hård. Rör sedan försiktigt ihop den vispade grädden med hallonblandningen.

4.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem tillsammans med en mycket liten mängd vatten i en kastrull på låg värme. Häll det smälta gelatinet i en tunn stråle ner i hallongrädden under konstant omrörning så att det blandas jämnt.

5.

Fördela moussen i 6 fina portionsglas. Låt stå i kylen i minst 1 timme för att stelna. Garnera med färska myntablad och extra hallon precis innan servering.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]