
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 20 min
Citronmarängpaj
Beskrivning
Hej och varmt välkommen in i mitt kök! Det finns få saker som väcker minnen från somrarna hemma i Småland lika starkt som doften av nybakat, men ibland vill man ha den där friska syrligheten som bryter av, oavsett årstid. Denna citronmarängpaj är min absoluta favorit när jag vill bjuda på något som känns lyxigt men ändå hemtrevligt. Det är något magiskt med balansen mellan den söta, lena marängen och den krämiga, syrliga citronfyllningen. Precis som när man dukar fram en klassisk prinsesstårta eller en saftig silviakaka, handlar det om att skapa den där genuina fikastunden som vi älskar så mycket.
Om du letar efter det godaste citronmarängpajen som dessutom går förvånansvärt smidigt att svänga ihop, då har du hittat rätt. Det här är en otroligt enkel citronmarängpaj där vi använder digestivekex till botten – ett knep jag ofta tar till när tiden inte räcker till för att göra en klassisk pajdeg från grunden. Fyllningen får sin ljuvliga konsistens av kondenserad mjölk, vilket påminner lite om krämigheten i en banoffee paj eller en svalkande frozen cheesecake. Det är ett **citronmarängpaj recept** som verkligen imponerar på gästerna utan att du behöver stå i köket hela dagen, och som passar perfekt bredvid andra favoriter som hallonpaj eller vaniljhjärtan.
Att baka med citron är en favorit hos mig; det bryter av så fint mot söta bakverk som chokladkaka eller knäckiga kolasnittar. Till toppingen gör vi en schweizisk maräng över vattenbad, vilket ger den där blanka, sega konsistensen som smälter i munnen – en teknik som också är toppen om du vill göra pavlova eller snygga marängtårtor. Har du äggvitor över från när du bakade vaniljbullar (där man penslar med gulan) är detta perfekt. Annars kan du spara gulorna till en hemmagjord vaniljsås till din nästa smulpaj. Glöm inte att servera pajen väl kyld, kanske efter en god middag eller som stjärnan på fika-buffén bredvid klassiska drömmar och kanelbulle-småkakor.
Ingredienser
Gör så här
Pajskal: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Mixa kexen till ett fint smul.
Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
Tryck ut kexmassan i en pajform (24 cm) och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
Fyllning: Höj ugnsvärmen till 175 grader (över- och undervärme). Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
Tillsätt citronzest och citronsaft och vispa igen till en jämn smet.
Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt pajen svalna i kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar.
Maräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke.
Vispa ner strösocker, lite i taget. Ställ bunken över ett vattenbad och vispa marängen på medelhastighet tills den är blank och utan sockerkristaller.
Ta bort bunken från värmen och vispa tills marängen svalnat helt. Toppa pajen, bränn av med gasolbrännare om så önskas, och servera.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






