Franska Småkakor

Förberedelsetid: 20 min

Tillagningstid: 20 min

Portioner:20

Franska Småkakor

Beskrivning

Åh, välkommen till mitt kök! Jag är Elsa Lundström, och jag kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Jag har bakat hela mitt liv, och det finns få saker som ger mig lika mycket glädje som att dela med mig av mina recept. Idag ska vi baka franska småkakor, en riktig klassiker som alltid får mig att tänka på min mormor och hennes fika-bjudningar. Det är en sådan fin tradition, fikan, och dessa kakor passar perfekt till en stunds avkoppling med en kopp kaffe.

Dessa franska småkakor, eller macarons som de också kallas, är lite av en utmaning, men belöningen är så värd det! Det är ett recept franska småkakor som kräver lite tålamod, men resultatet – en spröd mandelbiskvi med en krämig moussefyllning – är helt fantastiskt. Jag brukar variera fyllningen efter säsong och humör. Har du kanske testat att göra smakakor med nutella? Eller kanske smakakor med grädde? Det finns så många möjligheter! Om du letar efter andra typer av smakakor recept, så har jag många att välja mellan, som till exempel danska smakakor eller smakakor med havregryn.

När det kommer till att få till den perfekta konsistensen på dessa franska småkakor, är det viktigt att mandeln är riktigt finmalen. Jag använder alltid en matberedare för att få den så fin som möjligt. Och kom ihåg att låta kakorna torka lite innan du gräddar dem – det hjälper dem att få den där karakteristiska “foten”. Om du vill prova något lite enklare, kanske snabba smakakor choklad kan vara något för dig? Eller om du är sugen på något lite mer rustikt, så rekommenderar jag gammaldags smakakor. Och glöm inte att kolla in mina andra smakakor recept!

Jag hoppas att du kommer att njuta av att baka dessa franska småkakor lika mycket som jag gör. Kom ihåg att fikan är mer än bara kakor – det är en stund att dela med nära och kära, att koppla av och njuta av livet. Och om du vill ha mer inspiration, så kolla gärna in mina recept på karleksmums eller kanske lussebullar recept. Lycka till med bakningen!

Ingredienser

Gör så här

1.

Kör mandel och florsocker i matberedare till en finfördelad massa.

2.

Vispa äggvitorna nästan fasta. Tillsätt strösocker och vispa till en styv massa.

3.

Vänd ner mandelsockret i äggvitorna och blanda samman till en jämn smet.

4.

Vänd ner hushållsfärg eller siktad kakao i smeten.

5.

Fördela smeten i en spritspåse med slät tyll. Om du inte har en spritspåse, använd en plastpåse och klipp ett hål på ca 10 mm i hörnet.

6.

Spritsa ut små kakor på en bakpappersklädd plåt. Låt stå i ca 20 minuter innan gräddning så makronerna torkar något.

7.

Grädda i varmluft 160 grader eller vanlig ugn 175 grader i 15-20 minuter.

8.

Låt kakorna kallna innan de lossas från plåten.

9.

Mousse: Vispa påsens innehåll med 2 1/2 dl mjölk. Använd gärna elvisp och vispa 3-4 minuter på hög hastighet.

10.

Fördela mousse på hälften av makronerna och lägg samman dem med andra hälften. Förvaras i kyl fram till servering.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]