
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 5 min
Ganache
Beskrivning
Hej kära vänner och välkomna in i mitt kök här i Småland! Det finns få saker som känns så lyxiga men ändå är så enkla att göra som en riktigt bra ganache. För mig är doften av varm grädde som möter mörk choklad synonymt med förberedelserna inför ett riktigt fint kafferep. Det här är mitt absoluta favoritrecept – en silkeslen dröm som påminner mig om när mormor lärde mig att det enkla oftast är det godaste. Oavsett om du vill ringla den över en skål med glass eller använda den för att lyxa till dina bakverk, så lovar jag att detta grundrecept kommer bli en trogen vän i köket.
Detta ganache recept är otroligt mångsidigt och utgör hjärtat i många av mina favoriter. När man blandar den heta grädden med chokladen skapas en magisk emulsion, en perfekt chocolate ganache, som kan varieras i oändlighet. Om du låter den svalna och tjockna blir det en fantastisk ganache till tårta, kanske som fyllning i en klassisk tårta eller för att stryka upp en maffig chokladkaka. Är du sugen på något mindre kan du vispa upp den kalla smeten och spritsa på söta cupcakes eller använda som fyllning i hembakade biskvier.
Hemligheten med en lyckad ganache choklad ligger i tålamodet; rör försiktigt så att du inte får in för mycket luft om du vill ha den blank och fin, perfekt att hälla över en kladdig kladdkaka för extra dekadens. Vill du istället göra egna chokladtryfflar till jul är detta basen du utgår ifrån. Ibland, när jag vill överraska familjen, doppar jag kokostoppar eller färska jordgubbar direkt i den ljumma såsen. Det är också ett underbart alternativ till vanlig chokladsås till desserten. Möjligheterna är oändliga, så ta fram kastrullen och låt oss skapa chokladmagi tillsammans!
Ingredienser
Gör så här
Hacka chokladen fint och lägg den i en värmetålig skål.
Värm grädden i en liten kastrull på medelvärme tills den börjar sjuda försiktigt (låt den inte koka kraftigt).
Häll den varma grädden över chokladen och låt det stå orört i 2–3 minuter så att chokladen mjuknar.
Rör mycket långsamt med en metallsked eller slickepott tills smeten är helt slät och blank.
Använd ganachen direkt som sås, eller låt den svalna i rumstemperatur (ca 2 timmar) för att tjockna och bli bredbar. För en vispad ganache, låt den svalna helt och vispa sedan med elvisp i ca 4 minuter.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






