
Förberedelsetid: 4H
Tillagningstid: 5 min
Lemon Posset
Beskrivning
Hej kära vänner och välkomna in i mitt kök! Det finns få saker som ligger mig så varmt om hjärtat som en riktigt lyckad fika, och när jag vill bjuda på något som känns både lyxigt och hemtrevligt faller valet ofta på lemon posset. Hemma i Småland älskar vi balansen mellan det söta och det syrliga, och den här desserten är som en ljuvlig kram i ett glas. Den påminner mig om enkelheten i en klassisk pannacotta, men med en friskhet som får smaklökarna att dansa. Det är precis den typen av recept jag älskar – inga krångliga ingredienser, bara ren kärlek och goda smaker.
Att göra en perfekt lemon posset dessert handlar om kemi på enklaste nivå. Syran från citronen får grädden att tjockna naturligt utan gelatin, vilket ger en krämig konsistens som påminner om fyllningen i en citronpaj eller kanske en len vaniljkräm. Det är en räddare i nöden när man inte hinner baka en stor gräddtårta men ändå vill avsluta middagen med flaggan i topp. På svenska receptsajter letar många efter just lemon posset svenska instruktioner för att det är så otroligt tacksamt att förbereda dagen innan.
Även om grundreceptet är fantastiskt i sig, så tycker jag om att servera min lemon posset med bär och karamelliserade nötter för lite extra textur. De färska hallonen bryter av fint, och vill man lyxa till det kan man strö över lite krossade brända mandlar eller servera en liten dröm vid sidan av för det där perfekta krispet. Det blir nästan lika festligt som att duka upp till ett helt kafferep med småkakor och mjuk pepparkaka. Hoppas ni ska tycka om det lika mycket som jag gör!
Ingredienser
Gör så här
Koka upp vispgrädde och strösocker i en kastrull. Låt det koka i exakt 1 minut under omrörning.
Ta kastrullen från värmen och rör ner den färskpressade citronjuicen. Blanda väl.
Häll upp blandningen i 6 portionsformar eller fina glas. Ställ in dem i kylen i minst 4 timmar, eller tills de har stelnat helt.
Vid servering, toppa varje lemon posset med färska hallon och njut.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






