Gräddtårta

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 30 min

Portioner:10

Gräddtårta

Beskrivning

Hej alla bakvänner! Jag heter Elsa Lundström och välkomna hem till mitt kök i hjärtat av Småland. För mig är en äkta, klassisk gräddtårta själva symbolen för svensk sommar och festligheter. Det finns få saker som slår doften av en nygräddad tårtbotten som sprider sig i huset, eller glädjen i att duka fram en vacker tårta till kafferepet. Denna tårta är min absoluta favorit att bjuda på, oavsett om det vankas studentfirande, midsommarfest eller bara en extra lyxig söndagsfika tillsammans med kolasnittar och sju sorters kakor.

Mitt bästa gräddtårta recept bygger på enkelhet och kärlek till råvarorna. Grunden är en luftig och fin sockerkaka, som påminner om en klassisk saftig sockerkaka, vilken delas i tre delar för att få plats med all god fyllning. Hemligheten sitter nämligen i en riktigt god gräddtårta fyllning. Jag använder alltid en len vaniljkräm i det första lagret, vilket ger en krämig och trygg smakbotten, inte helt olikt fyllningen i goda vaniljhjärtan.

Det andra lagret är där magin händer. En gräddtårta jordgubb är förstås klassikern vi alla älskar, men du kan variera med hallon eller drottningsylt om du vill ha en smak som påminner om syltkakor eller en god rulltårta. En gräddtårta med jordgubbar på toppen är dock kronjuvelen på tårtbordet och slår de flesta andra bakverk, även om en prinsesstårta eller en krispig marängtårta också har sin plats på kalaset. Glöm inte att låta tårtan stå till sig i kylen innan servering, då blir den som allra saftigast!

Ingredienser

Gör så här

1.

Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

2.

Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en nästan vit pösig smet, använd gärna elvisp med vispar.

3.

Mät upp vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Blanda till en jämn blandning utan klumpar.

4.

Tillsätt mjöl-blandningen till ägg- och sockersmeten. Vispa på lägsta hastighet med elvispen till en jämn smet.

5.

Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills kakan släpper kanten och kakan börjar sjunka lite. Prova gärna med en provsticka som ska förbli torr.

6.

Låt kakan svalna. Ställ gärna formen på galler och lägg över en bakhandduk. När kakan svalnar sjunker den ihop lite grann. (Vill man förbereda kan man gärna låta kakan stå i sin form över natten.)

7.

Under tiden tårtan svalnar, förbered fyllningarna. Gör vaniljkrämen och vispa grädden. Om du använder frysta bär, tina dem nu.

8.

Gör vaniljkräm: Mät upp kall mjölk, strösocker och marsanpulver i en kastrull. Vispa och låt koka upp under omrörning tills den tjocknar. Tag av från värmen. Låt svalna till rumstemperatur och ställ i kylskåp minst 10 minuter.

9.

Vispa grädden till både fyllning och garnering (totalt 5 dl). Den ska vara ganska fast med toppar.

10.

Montering: Skär tårtbottnen i 3 lika stora delar med en brödkniv.

11.

Lägg den understa tårtbottnen på ett tårtfat och bred på vaniljkrämen.

12.

Lägg på mittendelen. Fördela ut bären och bred eventuellt på sylt, följt av ett lager grädde.

13.

Lägg på den översta tårtbottnen. Bred grädde runt kanterna och ovanpå hela tårtan.

14.

Garnera med färska bär eller frukt. Ställ in tårtan i kylen – den blir godast om den får safta till sig i ca 12 timmar innan servering.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]