Citronpaj

Förberedelsetid: 50 min

Tillagningstid: 35 min

Portioner:12

Citronpaj

Beskrivning

Hej och varmt välkommen in i mitt kök! Det finns få saker som piggar upp en grå höstkväll här i Småland så mycket som doften av citrus och smördeg. Denna ljuvliga citronpaj är en av mina absoluta favoriter när jag vill bjuda på något som känns både fräscht och lyxigt. Den syrliga fyllningen mot det söta, frasiga skalet påminner mig om soliga sommardagar i trädgården, även när regnet smattrar mot rutan. Det är verkligen fika-kärlek i varje tugga, precis som med en klassisk silviakaka.

Detta är, om jag får säga det själv, en stark kandidat till världens godaste citronpaj. Det är ett enkelt men genialt citronpaj recept där fyllningen blir krämig och len utan att vara krånglig. Grundreceptet är fantastiskt som det är, men vill du göra det extra festligt kan du toppa den för att skapa en citronpaj med maräng. Använd gärna mitt maräng recept för att få till de där vackra, brända topparna som imponerar på gästerna. Fyllningen påminner lite om en citronpaj med maräng lemon curd, fast allt bakas i ett enda ljuvligt moment.

När man arbetar med mördeg är tålamod nyckeln, precis som när man bakar småkakor som mördegskakor eller klassiska finska pinnar. Medan degen vilar i kylen – samma princip som för en bra pajdeg – hinner du vispa ihop den friska fyllningen. Om du älskar smaken av citron lika mycket som jag, kanske du också vill prova min citronkaka eller den otroligt populära citronkladdkakan vid nästa baktillfälle.

Servera pajen väl kyld, gärna med en klick lättvispad grädde eller varför inte lite hemgjord vaniljsås för att runda av syran? Det blir en dessert som passar lika bra till söndagsfikat som till en finare nyårsdessert. För mig är detta en tidlös klassiker, i samma liga som en hederlig mazarin eller en knäckig rabarberpaj. Hoppas det smakar!

Ingredienser

Gör så här

1.

Hacka ihop vetemjöl, strösocker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.

2.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt pajskalet vila i kylskåp i cirka 30 minuter.

3.

Sätt ugnen på 200° (över- och undervärme) eller 180° om du använder varmluft.

4.

Gör fyllningen: Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör försiktigt ner vispgrädde, vetemjöl, vaniljsocker samt det rivna skalet och saften från citronerna. Häll fyllningen i det kalla pajskalet.

5.

Grädda citronpajen i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter tills fyllningen stannat. Låt kakan svalna helt innan servering.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]