
Förberedelsetid: 2H40 min
Tillagningstid: 10 min
Lussebullar med Fyllning
Beskrivning
Hej kära vänner, Elsa här! Nu när mörkret sänker sig över stugorna i Småland finns det inget som värmer hjärtat mer än doften av nybakat saffransbröd. Att baka till Lucia är en av mina absolut käraste traditioner, och just dessa lussebullar med fyllning har en alldeles särskild plats på mitt fikabord. Till skillnad från klassiska lussekatter så är dessa godingar fyllda med en ljuvlig smörkräm och doppade i socker, vilket gör dem otroligt saftiga och festliga. Det påminner mig om barndomens vintrar när vi satt framför brasan med en kopp kaffe och njöt av hembakat.
Det här är utan tvekan mitt bästa recept lussebullar med fyllning, och hemligheten ligger i att arbeta degen länge och låta den jäsa svalt. Det ger en fantastisk elasticitet, precis som när man gör riktigt bra kardemummabullar eller en saftig butterkaka. Fyllningen av smör och vanilj smälter in i degen på ett magiskt sätt, men om du är en fantast av mandel kan du enkelt variera receptet och göra lussebullar med fyllning mandelmassa. Det blir nästan som en liten försmak av vårens semlor, fast i julskrud.
Jag får ofta frågan om hur man lyckas med de godaste lussebullarna med fyllning, och mitt svar är alltid: snåla inte på smöret och ha tålamod med jäsningen. Om du har gäster som undviker gluten, kan det vara klurigt med jäsdegar, men det går att experimentera fram glutenfria lussebullar med fyllning genom att kika på grunderna i min glutenfria tårtbotten eller varför inte bjuda på en naturligt glutenfri saffranskaka istället? För den som vill ha fler juliga alternativ på fikabordet passar dessa bullar perfekt bredvid en mjuk pepparkaka eller varför inte några knäckiga brända mandlar.
När bullarna kommer ut ur ugnen, gyllene och doftande, och sedan penslas med smör och doppas i socker, då är det svårt att vänta tills de svalnat. Det är den ultimata fikastunden. Servera gärna med en klick lättvispad grädde eller kanske lite hemgjord vaniljsås om du vill lyxa till det ordentligt som efterrätt. Jag hoppas att detta recept ska sprida lika mycket julglädje i ditt hem som det gör i mitt. Lycka till med baket!
Ingredienser
Gör så här
Börja med fyllningen: Rör ihop strösocker, smör och vaniljsocker till en krämig smet och ställ åt sidan.
För bulldegen: Lös upp jästen i den kalla mjölken, helst i skålen till din köksassistent.
Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl, rumsvarmt smör, strösocker, salt och saffran. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt maskinen bearbeta degen på låg hastighet i cirka 20 minuter (eller knåda för hand lika länge) för att få starka glutentrådar.
Stjälp upp degen på en lätt mjölad bakbänk och kavla ut den till en stor rektangel.
Bred ut fyllningen jämnt över hela rektangeln och vik sedan degen i ett så kallat treslag.
Skär degen i cirka 2 cm breda remsor. Rulla ihop remsorna till bullar eller snurra dem likt klassiska knutar.
Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, vilket tar cirka 2 timmar.
Sätt ugnen på 225°C (över- och undervärme). Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter tills de fått en fin gyllene färg.
Ta ut bullarna och låt dem svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och doppa ovansidan i strösocker.
Låt bullarna svalna helt på ett avsvalningsgaller innan servering.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






