Butterkaka

Förberedelsetid: 1H30 min

Tillagningstid: 35 min

Portioner:10

Butterkaka

Beskrivning

Välkommen in i mitt kök! Det finns få saker som doftar så mycket hemtrevnad och barndomsminnen som en nygräddad butterkaka. Här i Småland, där vi tar fikat på största allvar, är detta bakverk en riktig klassiker som ofta ställs fram när man väntar finbesök eller bara vill samla familjen. Det är ju egentligen det bästa av två världar – tänk dig saftiga vaniljbullar som får kramas i en form tills de blir en mjuk, sammanhängande kaka. Det påminner mig om när vi bakar lussekatter till jul; känslan av hantverk och kärlek i degen är precis densamma.

Mitt butterkaka recept bygger på en klassisk vetedeg, men det är fyllningen som gör hela skillnaden. Förutom den traditionella kanelfyllningen, som för tankarna till en kanelbulle småkaka eller vanliga kardemummabullar, gömmer sig en ljuvlig klick vaniljkräm i mitten av varje bulle. Det ger en krämighet som liknar den man hittar i en silviakaka eller kanske en prinsesstårta, fast i bullform. För den som vill variera sig är det otroligt populärt, särskilt framåt advent, att göra en butterkaka med saffran. Då får degen den där gyllene färgen och smaken som vi älskar i saffransbullar eller en saftig saffranskaka.

Oavsett om du bakar en klassisk variant eller en butterkaka saffran, så avslutas mästerverket alltid med en söt glasyr. Det är pricken över i:et, lite som toscatäcket på en toscakaka eller glasyren på en mazarin. Servera gärna kakan lite ljummen, kanske tillsammans med sju sorters kakor – varför inte några spröda kolasnittar, drömmar eller klassiska finska pinnar? Det är så vi gör fika på riktigt här hemma.

Ingredienser

Gör så här

1.

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm degspadet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet.

2.

Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker, ägg och drygt häften av mjölet. Arbeta degen smidig.

3.

Jäs vetedegen övertäckt i ca 30 minuter. Förbered fyllningarna under tiden.

4.

Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst till kanelfyllningen. Koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna.

5.

Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank.

6.

Kavla ut degen till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret.

7.

Rulla samman degen från långsidan. Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

8.

Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.

9.

Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.

10.

Pensla kakan väl med uppvispat ägg.

11.

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 35 minuter.

12.

Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera med florsockerglasyr (rör ut florsockret i vatten).

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]