Glutenfri tårtbotten

Förberedelsetid: 10 min

Tillagningstid: 30 min

Portioner:1

Glutenfri tårtbotten

Beskrivning

Hej och varmt välkomna hem till mitt kök i Småland! Idag vill jag dela med mig av ett recept som är grunden till så många av mina festligaste stunder – en helt fantastisk glutenfri tårtbotten. Det finns en särskild glädje i att kunna bjuda alla gäster på samma goda tårta, oavsett allergier, och se hur de njuter av varje tugga. Precis som när jag dukar fram mina älskade drömmar eller nybakade lussekatter till adventsfikat, handlar detta om omtanke och tradition.

Att lyckas med en luftig och saftig tårtbotten glutenfri är faktiskt enklare än vad många tror, och hemligheten stavas potatismjöl. Till skillnad från en tung sockerkaka ger glutenfri tårtbotten potatismjöl en otrolig lätthet och fin struktur, snarlikt de anslag man köper på konditori. Många frågar mig om man kan göra glutenfri tårtbotten mandelmjöl, och visst går det, men det ger en mer nötig karaktär som påminner om mandelkubb eller botten till en biskvi. För en klassisk gräddtårta föredrar jag dock alltid potatismjölets neutrala smak och fluffiga konsistens, som påminner om en riktigt bra saftig sockerkaka.

När din botten har svalnat – ha tålamod, precis som när du bakar vaniljhjärtan – är det dags för det roliga: fyllningen! Denna botten är den perfekta kanvasen för allt från en klassisk prinsesstårta med grön marsipan till en somrig jordgubbstårta fylld med hemmagjord vaniljkräm. Är du sugen på choklad kan du fylla den med chokladmousse eller varför inte inspireras av en daimtårta? Möjligheterna är oändliga. Ett tips från mig är att alltid ha en botten i frysen; då är du alltid redo om du får oväntat besök, kanske tillsammans med några kolasnittar eller havrebollar som tinar snabbt.

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme) eller 160°C varmluft. Förbered en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, genom att smörja den noggrant och bröa den (använd glutenfritt ströbröd eller kokosflingor för att hålla den helt glutenfri).

2.

Vispa ägg och strösocker vitt och riktigt pösigt med elvisp. Det är viktigt att vispa länge för att få in mycket luft i smeten, vilket ger höjd åt tårtbotten.

3.

Blanda potatismjöl och bakpulver i en separat skål. Sikta och rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten för att behålla luften.

4.

Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25–30 minuter. Känn efter med en sticka så att den är torr.

5.

Låt kakan svalna helt i formen innan du lossar den. Dela sedan tårtbotten i tre delar med en vass kniv eller tårtdelare innan du fyller den.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]