Marängtårta

Förberedelsetid: 1H30 min

Tillagningstid: 45 min

Portioner:8

Marängtårta

Beskrivning

Åh, marängtårta! Det är en av de kakor som alltid får mig att tänka tillbaka på min barndom i Småland. Min mamma gjorde alltid en stor, luftig marängtårta till födelsedagar och speciella tillfällen. Doften av maräng och nyvispad grädde fyllde hela huset, och det var alltid en kamp om de bästa bitarna! Det är en riktig klassiker, och jag delar gärna receptet med dig. Om du letar efter andra klassiska bakverk, kanske en Toscakaka kan vara något?

Den här marängtårtan, eller Pinocchiotårta som den också kallas, är en underbar kombination av krispig maräng, mjuk sockerkaksbotten och krämig fyllning. Jag brukar göra den med säsongens bär – jordgubbar på sommaren, hallon och blåbär på hösten. Men du kan verkligen variera fyllningen efter smak! Har du provat en lemoncurd marängtårta? Det är en fantastisk smakkombination. För en glutenfri variant, byt ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix, som pajdeg kan ge inspiration till andra glutenfria bakverk. Och om du vill ha en lite enklare variant, kolla in marängtårta i långpanna.

Det är viktigt att vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum, det är hemligheten bakom en krispig maräng. Och var försiktig när du hanterar marängsmeten, den är ganska känslig. Om du vill lära dig mer om olika baktekniker, kan du kolla in min kategori om tårtor. En annan favorit i familjen är Prinsesstårta, den är också väldigt populär! Och glöm inte att njuta av en kopp kaffe eller te till din marängtårta – det är ju en del av den svenska fika-kulturen!

Den här tårtan är perfekt att servera till kalas, födelsedagar eller bara som en lyxig efterrätt en vanlig dag. Jag hoppas att du kommer att älska den lika mycket som min familj gör! Om du gillar att experimentera med smaker, kanske du vill prova att tillsätta lite mandelspån i marängen, eller att göra en jordgubbstårta med extra mycket jordgubbar. Och kom ihåg, bakning ska vara roligt! Om du vill ha något snabbt och enkelt, kanske smakakor med gräddfil kan vara ett bra alternativ.

Ingredienser

Gör så här

1.

Ta fram den form eller formar du ska använda. Välj antingen en långpanna ca 20x35 cm och klä den med bakplåtspapper eller också väljer du två runda formar med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter som du smörjer och bröar.

2.

Smorda och bröade runda formar.

3.

Mät upp smör och strösocker. Låt gärna detta stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

4.

Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

5.

Tillsätt bakpulver. Rör ihop till en jämn smet (gärna med elvisp).

6.

Dela äggen, ett i taget. Lägg äggulan i smeten och vispa till en jämn smet för varje äggula. Häll äggvitorna i en torr och fettfri djup bunke som du senare ska vispa dem i.

7.

Tillsätt vetemjöl och mjölk. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (gärna med elvisp). Vispa inte längre tid än att det är blandat.

8.

Bred ut smeten i formen/formarna. Häll ut smeten på mitten och ta sedan en slickepott eller kniv och bred inifrån och ut, var försiktig eftersom det fastnar och det är lätt att smorda och bröade från formen släpper och följer med. Du behöver inte breda ut smeten ända ut i kanterna.

9.

Gör rent visparna, viktigt att de är fettfria och torra. Vispa äggvitorna till ett fast skum.

10.

Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett fast skum igen, det ska gå att vända upp och ner på bunken utan det rinner ut.

11.

Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna. Strö eventuellt över mandelspån om du vill ha det.

12.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150°C i ca 45 minuter.

13.

Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.

14.

Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.

15.

Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.

16.

Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär. Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också). Klart!

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]