
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 30 min
Mjuk pepparkaka med frosting
Beskrivning
Hej och varmt välkommen in i mitt kök här i Småland! När höstmörkret faller och kylan biter i kinderna, finns det inget som värmer hjärtat lika mycket som doften av julkryddor. Denna mjuk pepparkaka med frosting är en av mina absoluta favoriter när jag vill bjuda familjen på en riktigt mysig stund. Det är något magiskt med kombinationen av mustiga kryddor och den söta, syrliga toppingen som påminner mig om barndomens vintrar framför brasan. Oavsett om du brukar baka traditionella lussekatter eller en krämig pepparkaks cheesecake, så lovar jag att denna kaka kommer bli en ny stjärna på ditt fikabord.
Det som gör just detta recept så otroligt saftigt är hemligheten med att blanda i lingonsylt i smeten, vilket ger en underbar mjuk pepparkaka med frosting och lingon. Syran från bären bryter av perfekt mot de varma smakerna av kanel, ingefära och nejlika. Kakan bakas smidigt i långpanna, precis som när man gör kärleksmums eller en klassisk Silviakaka i långpanna, vilket gör den perfekt när man väntar många gäster. Har du vänner med allergier? Inga problem! Byt bara ut vetemjölet mot en fin mix, så får du en ljuvlig glutenfri mjuk pepparkaka med frosting, precis lika enkelt som att baka glutenfria småkakor.
Kronan på verket är utan tvekan glasyren. I detta recept nöjer vi oss inte med vanligt smör, utan vi bryner det för att få fram en kolaaktig, nötig ton som gifter sig helt fantastiskt med färskosten. Resultatet blir en lyxig mjuk pepparkaka med cream cheese frosting som smälter i munnen. Det påminner lite om glasyren på en morotskaka, men med en djupare smakprofil. Servera gärna en bit tillsammans med några saffransbullar eller knäckiga kolasnittar för en komplett adventsfika.
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en långpanna (ca 35x40 cm) med smör (så att bakplåtspappret ligger still när smeten hälls på) och lägg bakplåtspapper i långpannan.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret. Rör ner det smälta smöret och resten av ingredienserna i de torra varorna. Smeten ska inte vispas utan endast röras om, så att allt blandas väl. Häll smeten i långpannan.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är torr. Låt kakan svalna på ett galler.
Gör frostingen: Bryn smöret i en stekpanna på medelvärme tills det blir gyllenbrunt och börjar dofta nötter. Häll över smöret i en bunke och låt det svalna (men inte stelna helt).
Vispa det brynta smöret till en fluffig kräm. Blanda ner florsocker och vaniljsocker. Tillsätt cream cheese och vispa snabbt ihop till en fast och slät smet med elvisp.
Bred den ljuvliga frostingen över den helt avsvalnade pepparkakan.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






