
Förberedelsetid: 2H20 min
Tillagningstid: 15 min
Klassiska Munkar (Donuts)
Beskrivning
Välkommen in i värmen! Det finns få saker som sprider en sådan ljuvlig doft i köket som när man friterar egna munkar. Här hemma i Småland är det en riktig klassiker som får både barn och barnbarn att springa till köksbordet. Att göra en egen munk från grunden är faktiskt enklare än man tror, och resultatet slår allt du kan köpa i butik. De blir så där härligt fluffiga och varma, precis som man minns från barndomens marknader. För mig är detta den ultimata lyxen till en rejäl fika, kanske serverad tillsammans med ett glas kall mjölk eller en kopp nybryggt kaffe.
Detta munkar recept är min absoluta favorit eftersom degen blir så smidig att arbeta med. Medan degen jäser i lugn och ro hinner du duka fram finporslinet eller kanske förbereda andra godsaker. Om du älskar jäsdegar lika mycket som jag, kanske du också vill prova mina vaniljbullar eller varför inte klassiska kardemummabullar? Men idag är det den friterade "nya munken" som står i centrum. Det är något magiskt med hur de sväller upp i den heta oljan och blir gyllenbruna.
Variationerna är oändliga när det kommer till topping. Jag brukar rulla dem i socker direkt när de är varma, vilket påminner lite om smaken hos churros. Vill du göra det extra festligt kan du doppa dem i choklad, precis som när man gör cake pops eller biskvier. För den som vill ha ett helt fikabord fyllt av godsaker rekommenderar jag att komplettera med en saftig silviakaka eller en snabbakad kladdkaka. Oavsett hur du väljer att toppa dina munkar, så lovar jag att de kommer att gå åt i ett nafs!
Att baka ska vara roligt och kravlöst. Om du känner dig osäker på fritering, tänk på att ha ett lock nära till hands och använd en termometer. Det är värt besväret när du tar första tuggan. Det här receptet passar perfekt till kalas, precis som en maffig prinsesstårta eller en marängtårta, men de är godast nygjorda. Lycka till med bakningen, min vän!
Ingredienser
Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervarmt (37°C), häll över jästen och blanda tills jästen löst sig helt.
Skär det rumstempererade smöret i kuber. Tillsätt smör, strösocker, salt, ägg och hälften av vetemjölet i degvätskan. Vispa tills smeten är slät.
Häll i resten av mjölet och arbeta degen (med degkrok eller för hand) tills den släpper från kanterna. Låt degen jäsa under bakduk i rumstemperatur i cirka 1 timme, tills den nått dubbel storlek.
Häll ut degen på en lätt mjölad bänk och kavla ut den tills den är cirka 1 1/2 cm tjock. Stansa ut rundlar (ca 10 cm i diameter) och gör ett litet hål i mitten (ca 3 cm i diameter).
Lägg de utstansade munkarna på plåtar med mjölat bakplåtspapper. Knåda ihop överbliven deg och upprepa processen. Låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter tills de är riktigt fluffiga.
Hetta upp neutral olja i en fritös eller tjockbottnad kastrull till 180°C. Var försiktig med den heta oljan.
Fritera några munkar åt gången. De ska gå cirka 1 minut på varje sida tills de fått en gyllene färg. Ta upp dem och låt rinna av på galler eller hushållspapper.
Garnering: Doppa de nystekta munkarna i strösocker, glasyr (florsocker och vatten) eller smält mörk choklad och strössel.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






