
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 12 min
Småkaka med Vit Choklad
Beskrivning
Åh, välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa Lundström och kommer från Småland, hjärtat av Sverige. Här i Småland är vi väldigt förtjusta i att baka, och inget slår en stunds fika med nybakade småkaka med vit choklad. Det är en tradition som går långt tillbaka, och jag minns hur min mormor alltid hade en burk med hembakade kakor redo för besök.
Dessa småkaka med vit choklad är en modern variant av en klassisk favorit. Jag har inspirerats av de populära Subway cookies, men gett dem en svensk twist med extra mycket kärlek och kvalitetschoklad. Om du älskar att baka, så är detta recept perfekt för dig! Det är inte alls svårt, och resultatet är helt fantastiskt. Du kan också prova att baka andra typer av smakakor, som till exempel danska smakakor eller smakakor med nutella. För en extra lyxig variant, kolla in smakakor med grädde!
Jag har experimenterat med olika varianter av dessa kakor, och jag älskar att kombinera smaker. Du kan till exempel göra mörka småkaka med vit choklad genom att tillsätta kakao i degen, eller varför inte prova att blanda i rostade macadamianötter? För glutenfria alternativ, se glutenfria smakakor. Om du vill ha en annan typ av choklad, så kan du titta på choklad smakakor. Och glöm inte att en kopp kaffe eller te är det perfekta tillbehöret till dina nybakade småkaka med vit choklad! Kanske en kaffekaka smakaka?
Att baka är mer än bara att följa ett recept; det handlar om att skapa något med kärlek och dela det med dem du bryr dig om. Jag hoppas att du njuter av att baka dessa småkaka med vit choklad lika mycket som jag gör. Och kom ihåg, det viktigaste är att ha roligt i köket! Om du gillar att experimentera, så kan du även kolla in smakakor med dadlar eller smakakor med lakrits för inspiration.
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
Vispa ihop strösocker, vaniljsocker, ägg och farinsocker/ljus sirap (beroende på vilken smak du gör) till en krämig smet med elvisp. Tillsätt det smälta smöret och fortsätt vispa tills det går ihop till en jämn smet.
Ha sedan ner vetemjöl, salt och bikarbonat (gör du mörka subway cookies ska du även ha i kakao i detta steg). Rör ihop till en kladdig deg med slickepott.
Grovhacka den choklad eller de nötter du ska smaksätta dina kakor med. Ha ner dem i bunken och rör om tills allt fördelat sig jämnt i degen.
Plasta in bunken för varje smak och låt stå i kylskåpet i minst 20 min.
Rulla degen till lika stora bollar eller använd en glasskopa för att fördela lika mycket deg till varje kaka. Lägg kakbollarna på plåtarna med generöst med mellanrum mellan dem då de flyter ut under gräddning.
Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 10-12 minuter eller tills kakorna blivit matta i färgen och fått en gräddad kant. Ska du dekorera kakorna med ännu mer choklad så kan du göra det när de precis kommit ut ur ugnen och är supervarma så att chokladen fäster.
Låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du serverar dem eller förvarar i lufttät burk i kylskåpet.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
