
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 20 min
Småkakor med Dumle
Beskrivning
Åh, dessa småkakor med dumle! Jag minns hur min mormor alltid bakade dem till oss barn när vi besökte henne i Småland. Doften av smör och kola fyllde hela huset, och det var alltid en kamp om vem som fick den första kakan. Det är verkligen en klassisk svensk kaka, perfekt till en stunds fika. Om du letar efter andra härliga smakakor, så kanske du vill prova dessa smakakor med Nutella eller kanske smakakor med dadlar?
Dessa småkakor med dumle, eller dumlegrottor som de också kallas, är så otroligt enkla att göra, men resultatet är helt fantastiskt. Den spröda kakan i kombination med den mjuka, sega Dumle-kolan är en oemotståndlig kombination. Det är en favorit hos både stora och små, och de är alltid populära på kalas och andra festligheter. För en extra lyxig variant, prova att doppa de färdiga kakorna i smält choklad! Om du gillar chokladkakor, kanske du också vill titta på choklad smakakor eller smakakor choklad sega. Vill du ha en annan variant på fyllningen? Kolla in smakakor med dulce de leche.
Ett litet tips för att få perfekta småkakor med dumle är att använda bullformar. Det hjälper till att hålla degen på plats och förhindrar att kakorna flyter ut i ugnen. Och glöm inte att låta degen vila i kylskåpet ordentligt – det gör den mycket lättare att arbeta med. Om du är ute efter andra klassiska svenska bakverk, så rekommenderar jag varmt att du kollar in lussebullar recept eller karleksmums. Dessa småkakor med dumle är verkligen en del av min barndom och jag hoppas att de kommer att bli en del av din också!
Förutom dessa klassiska småkakor med dumle, finns det en hel värld av andra smakakor att utforska. Kanske vill du prova smakakor med mandelmassa eller smakakor med saffran? Och om du letar efter glutenfria alternativ, så har vi även glutenfria smakakor.
Ingredienser
Gör så här
Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på en arbetsbänk. Tryck ihop degen med händerna. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C.
Rulla 25 lika stora bollar (ca 25 g styck) av degen och lägg dem i formarna som ställs på en ugnsplåt.
Gör en grop i varje kaka och lägg kolan i gropen. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.
Låt kakorna svalna på galler.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök
