Småkakor Rågkakor

Förberedelsetid: 20 min

Tillagningstid: 15 min

Portioner:30

Småkakor Rågkakor

Beskrivning

Åh, dessa rågkakor! De här småkakorna påminner mig så mycket om min barndom i Småland. Min vän Ebba brukade alltid baka dem, och doften av nybakade kakor fyllde hela huset. Det är inte så vanligt med rågsikt i kakrecept nuförtiden, men det ger en så härligt rustik smak. Jag vill så gärna bevara det här receptet för framtiden.

Dessa småkakor rågkakor är inte som ett matbröd, utan en riktig liten godsak till kaffet. De är enkla att göra, och smaken är helt underbar. Om du letar efter enkla rågkakor småkakor, så har du hittat rätt! Jag brukar ofta baka dem tillsammans med mina barnbarn, och det är ett underbart sätt att föra traditionen vidare. Prova gärna att variera med olika kryddor, som kanel eller kardemumma. Du kanske också vill testa att göra smakakor med nutella eller smakakor med dadlar.

Det här receptet på rågkakor småkakor recept är verkligen ett klassiskt exempel på gammaldags rågkakor småkakor. De är perfekta att servera till en kopp kaffe eller te, och de passar lika bra till vardags som till fest. Jag brukar också ta med dem när jag hälsar på vänner och familj. De brukar alltid uppskattas! Om du vill ha lite inspiration till andra bakverk, så kan du kolla in mina recept på karleksmums eller morotskaka.

Jag hoppas att du kommer att njuta av dessa småkakor lika mycket som jag och min familj gör. De är en liten bit av Småland, bakade med kärlek och omtanke. Och kom ihåg, det viktigaste är att ha roligt när du bakar! Kanske vill du också prova att göra smakakor med äppelmos eller smakakor med lakrits?

Ingredienser

Gör så här

1.

Allt blandas i matberedaren. Du kan också blanda allt för hand som dom gjorde förr, det går lika bra. För mig, minns jag hur min mamma alltid satt vid köksbordet och knådade degen, en riktig kärleksakt! Om du vill prova andra varianter av smakakor, så finns det många att välja på.

2.

Forma degen till 2 rullar. Forma varje rulle till en trekantig längd. Det är viktigt att degen är fast, men inte för hård, så att du kan skära fina skivor. Jag brukar tänka på hur min moster alltid gjorde, hon var en mästare på att forma kakor! Kanske du vill testa att göra smakakor med mandelmassa också?

3.

Skär längderna i tre mm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt, inte för tätt. Se till att plåten är väl smord eller täckt med bakplåtspapper, så att kakorna inte fastnar. Jag brukar också göra smakakor med choklad, de är alltid populära!

4.

Grädda i 175º ca 10-15 minuter, ganska långt ner i ugnen, tills de fått fin färg. Håll ett öga på dem, de kan lätt bränna till. När de är klara, låt dem svalna på ett galler. Perfekt till en stunds fika!

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]