Studenttårta

Förberedelsetid: 50 min

Tillagningstid: 40 min

Portioner:10

Studenttårta

Beskrivning

Hej kära vänner, Elsa här! Finns det något vackrare än den ljusnande framtid som vi sjunger om under studenttiderna här i Sverige? När flaken rullar och sången ekar över gatorna, då klappar mitt hjärta lite extra. Att fira en nybakad student kräver naturligtvis något alldeles speciellt på fikabordet. Många funderar kanske på studenttårta beställa från konditori, men jag lovar er att en hembakad tårta fylld med kärlek slår allt. Det påminner mig om när vi dukade upp till fest hemma i Småland, ofta med en klassisk prinsesstårta eller just denna magnifika skapelse som ser exakt ut som en studentmössa.

Denna studenttårta är i grunden en saftig och ljuvlig gräddtårta som vi klär upp till fest. Vi börjar med en luftig tårtbotten som får suga åt sig smakerna av fyllningen. Inuti döljer sig en klassisk kombination av hallonsylt och en rik vaniljkräm blandad med grädde – tänk er fylligheten hos en god vaniljkräm möter fräschören i en jordgubbstårta. Det är smaker som alla känner igen och älskar, vilket gör den till en säker succé på mottagningen.

Det roligaste momentet är utan tvekan studenttårta dekoration. Att kavla ut det vita marsipanlocket kräver lite tålamod, likt när man gör hemmagjord mandelmassa eller rullar små chokladbiskvier, men resultatet är mödan värd. Med det svarta sidenbandet och skärmen av papp förvandlas bakverket till en ikonisk studenttårta mössa. Vill du ha fler alternativ på fikabordet passar denna tårta utmärkt bredvid småkakor som kolasnittar eller kanske en pampig marängtårta för de som vill ha något glutenfritt.

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.

2.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en separat skål. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och häll smeten i formen.

3.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Känn med en provsticka att kakan är torr. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett bakplåtspapper på galler. Låt kallna helt.

4.

Fyllning: Gör marsankrämen enligt anvisningen på förpackningen och låt den kallna.

5.

Vispa grädden tjock och smaksätt med vaniljsocker. Blanda den vispade grädden med den kalla marsankrämen.

6.

Montering: Dela den kalla tårtbotten i 3 delar.

7.

Lägg den första tårtbotten på ett fat. Bred på hallonsylt och ett lager kräm (ca 2 dl). Lägg på nästa botten och bred på ytterligare kräm (ca 2 ½ dl). Lägg på den sista botten och bred resten av krämen över hela tårtan samt ett tunt lager på sidorna.

8.

Garnering: Pudra bordet och marsipanen lätt med mjöl för att undvika att den fastnar. Kavla marsipanen till en rund cirkel, ca 45 cm i diameter och 3-4 mm tjock.

9.

Lyft försiktigt marsipanlocket med hela handflatan (undvik fingertopparna) och täck tårtan. Tryck försiktigt till kanterna och skär bort överbliven marsipan.

10.

Färga små bitar av den överblivna marsipanen i gult och blått med hushållsfärg och forma en blomma.

11.

Pensla ett tunt lager äggvita längst ner på sidan av tårtan och fäst det svarta sidenbandet runt om. Fäst blomman på bandet med en bit tandpetare.

12.

Klipp en skärm av svart kartong eller papper och lägg under tårtan för att efterlikna en studentmössa.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]