
Förberedelsetid: 50 min
Tillagningstid: 10 min
Chokladbiskvier
Beskrivning
Hej och varmt välkommen in i mitt kök! Det finns få saker som sprider sådan hemtrevnad som doften av nybakat, och för mig är just chokladbiskvier en riktig juvel på fikabordet. Här hemma i Småland älskar vi våra sju sorters kakor, och dessa små godbitar med seg mandelbotten och len smörkräm påminner mig om barndomens finbesök hos mormor. Det är något alldeles särskilt med att bjuda på hemgjorda biskvier; det känns lyxigt, kärleksfullt och är precis vad en riktig svensk fika handlar om.
Detta chokladbiskvier recept ger dig små, naggande goda munsbitar som smälter på tungan. Hemligheten ligger i kontrasten mellan den krispiga chokladen, den lena krämen och den sega bottnen – en smakkombination som för tankarna till klassiska mazariner och mandelkubb fast i ett festligare format. Många undrar om man kan baka chokladbiskvier med mandelmjöl, och det går utmärkt om du vill göra egen mandelmassa från grunden för en ännu djupare smak. De passar perfekt att servera tillsammans med en bit mjuk pepparkaka eller varför inte klassiska kolasnittar för en varierad kakbuffé.
Även om jag föredrar att göra dem styckvis för den fina formens skull, vet jag att vissa bakar chokladbiskvier i långpanna när tiden är knapp, lite som när man svänger ihop kärleksmums eller en saftig silviakaka i långpanna. Men jag tycker att det är värt mödan att doppa varje liten biskvi – det blir så vackert på fatet! Om du, precis som jag, är svag för choklad bör du absolut också prova min kladdiga kladdkaka eller kanske en lyxig chokladmousse till helgen. Skulle det mot förmodan bli några biskvier över går de utmärkt att frysa, precis som lussekatter och kanelbulle-småkakor, så har du alltid gofika redo!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Riv mandelmassan fint på rivjärn till botten. Rör ihop den med äggvitan till en jämn smet.
Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut (eller klicka) smeten på en plåt med bakplåtspapper till små kakor ca 3 cm i diameter. Platta till topparna till en tjocklek på ca 7 mm.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills kakorna är lite gyllene i kanten. Låt kakorna kallna på plåten.
Smält chokladen till fyllningen i mikrovågsugn eller i en skål över ett vattenbad. Rör om någon gång under tiden och låt svalna.
Rör matfett, florsocker och vaniljsocker smidigt. Rör ner äggulan. Vänd ner den smälta chokladen under omrörning.
Bred eller spritsa smörkrämen toppigt på kakornas undersida. Låt de stå kallt tills krämen stelnat.
Bryt chokladen till garnering i bitar och lägg dem i en skål eller kopp. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över ett vattenbad. Låt svalna något.
Doppa biskviernas krämsida i chokladen. Ställ dem på ett bakplåtspapper för att stelna. Förvara biskvierna i kylskåp.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






