Våffelsmet Recept

Förberedelsetid: 10 min

Tillagningstid: 20 min

Portioner:4

Våffelsmet Recept

Beskrivning

Hej och varmt välkommen till mitt kök! Jag heter Elsa, och för mig finns det få saker som slår doften av nylaggade våfflor som sprider sig i huset en helgmorgon. Det här är mitt absoluta favorit våffelsmet recept, en riktig klassiker som jag bakat oräkneliga gånger här hemma i Småland. Oavsett om det är våffeldagen eller bara en grå tisdag som behöver livas upp, så passar dessa frasiga underverk perfekt. Det finns en särskild värme i att duka fram nygräddade våfflor till familjen, kanske med lite hemkokt sylt och lättvispad grädde, precis som min mormor lärde mig. Det är svensk fika-kultur på riktigt.

Att göra en egen smet från grunden är så enkelt och blir så mycket godare än mix. Detta är ett pålitligt recept på våffelsmet som ger den där perfekta balansen vi alla letar efter – frasiga kanter och en mjuk, fyllig insida. Om du gillar klassiska bakverk lika mycket som jag, kanske du också vill prova mitt recept på frasiga våfflor för lite variation, eller varför inte svänga ihop en klassisk pannkakssmet om du saknar våffeljärn? Hemligheten i just detta recept är att låta smöret svalna och att vispa smeten riktigt slät innan fettet tillsätts, vilket påminner lite om tekniken när jag gör mina plättar.

Många frågar mig efter våffelsmet recept frasiga nog att serveras som en lyxig efterrätt, och då är detta mitt förstahandsval. För en extra festlig touch brukar jag ibland servera dem med en kula hemmagjord glass eller ringla över lite chokladsås. Det förvandlar en enkel fika till en festmåltid, nästan som när man bjuder på crêpes. Tänk på att våffeljärnet måste vara riktigt hett innan du börjar, precis som när man steker amerikanska pannkakor, för att få den där vackra färgen.

Jag hoppas att detta recept våffelsmet kommer till glädje i ditt kök och skapar många fina minnen. Att samlas kring nygräddat skapar en gemenskap som är svårslagen. Kanske vill du duka upp till en stor fika-buffé? Då passar dessa våfflor utmärkt tillsammans med några kanelbulle-småkakor eller en bit traditionell saftig sockerkaka. Lycka till med gräddningen och njut av varje tugga!

Ingredienser

Gör så här

1.

Smält smöret på svag värme i en kastrull. Låt det svalna något innan du blandar ner det i smeten.

2.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en rymlig bunke så att bakpulvret fördelas jämnt.

3.

Vispa ner ägg och mjölk i mjölblandningen. Vispa kraftigt tills du får en helt slät smet utan klumpar. Avsluta med att vispa i det smälta, svalnade smöret.

4.

Hetta upp våffeljärnet ordentligt. Smörj laggen med lite smör inför den första gräddningen för att undvika att våfflan fastnar.

5.

Grädda våfflorna tills de är gyllene och frasiga. Lägg dem gärna på ett galler om du vill behålla frasigheten innan servering.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]